Adathalász csalások, amik a streaming platformok népszerűségét használják ki

Adathalász csalások, amik a streaming platformok népszerűségét használják ki

Napjainkban a streaming szolgáltatók váltak az online megtekintések legnépszerűbb eszközévé, de ennek árnyoldalai is vannak.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég jelentése szerint egyre több megszemélyesítő adathalász csalásokkal lehet találkozni, amik arra veszik rá a gyanútlan felhasználót, hogy hamis fiókot hozzon létre a saját adataival vagy a meglévő adataival jelentkezzen be egy hamis oldalon, ami Netflixnek vagy Disney+-nak álcázza magát. A csalások másik típusa, amikor a felhasználót azzal fenyegetik, hogy blokkolják a fiókját, ha nem adja meg például újra a bankkártya adatait, így pedig később könnyen felhasználhatják ezt a hackerek.

A kiberbűnözők népszerű műsorokat is felhasználnak arra, hogy megtévesszék a felhasználókat. A cég talált egy olyan nem hivatalos oldalt, ahova meghívták a Star Wars rajongókat, hogy nézzék meg vagy töltsék le a The Mandalorian sorozatot. Még rövid, kamu klippeket is összevágtak annak érdekében, hogy elhitessék, hogy tényleg egy új részt nézhetnek meg. Ha egy felhasználó beleesik a csapdába, akkor megkéri az álca oldal, hogy iratkozzon fel egy nagyon alacsony előfizetésre, hogy tovább nézhesse az állítólagosan kiszivárgott részt, miközben megadja az fizetési adatait.

A bankkártya adatok mellett a hackerek igyekeznek a különböző streaming platformok felhasználóinak a hitelesítési adatait is megszerezni. A jelszavak több online fiókban történő újrafelhasználása megkönnyíti a jelszavak ellopását. Mindig erősen ajánlott egy erős jelszó létrehozása.

A csalások elkerülése érdekében ne kattintson e-mailekben történő hivatkozásokra, mindig keresse fel a hivatalos oldalt, használjon különböző és erős jelszavakat a különböző streaming felületeken és jusson eszébe, hogy nagy rajongótáborral rendelkező sorozat esetén általában nem szoktak új epizódok kiszivárogni a hivatalos megjelenés előtt. Volt már példa rá, hogy igen, anno a népszerű Trónok Harca esetében, de nem ez a megszokott, sőt egyre jobban védik ezeket a gyártók.

Forrás: https://www.techradar.com/news/watch-out-that-netflix-offer-might-be-a-phishing-scam

Kiemelt kép: Mollie Sivaram / Unsplash

menu
menu