Újítás a .hu domainek ellenőrzésében

Újítás a .hu domainek ellenőrzésében

Az ISZT a domain neveket kiszolgáló DNS-ek ellenőrzését egy új, segítő funckóval bővítette.

A .hu domain nevek bejegyzésével kapcsolatosan több szigorú feltételnek is meg kell felelnie a domain nevet kiszolgáló Domain Név Szervereknek. (lásd keretes írásunkat) Ezek az előírásat a Domain Regisztrációs Szabályzat tartalmazza és az Internet alapvető szabályait megfogalmazó RFC-k (Request For Comment) alapján kerültek megfogalmazásra:

A domain-igénylőnek, illetve a domain-használónak az alábbiakban meghatározott technikai működőképességre vonatkozó követelmények teljesüléséről már a domain delegálására vonatkozó igény benyújtásakor, majd azt követően is, a delegálás fenntartásának ideje alatt folyamatosan gondoskodnia kell:

Az Internetről állandó összeköttetéssel, folyamatosan elérhetők legyenek és működjenek az alábbi szolgáltatások (gépek):

a) legalább két domain név szerver (elsődleges és másodlagos), amelyek hitelesen válaszolnak az adott domainre vonatkozóan az 53-as TCP és UDP portokra érkező kérésekre, és

b) legalább egy levelezési (mail) szerver, amelyen a postmaster@ <delegálni_kért_domain> címre érkező leveleket az adott domain kezelője fogadja, és képes az RFC-2822 követelményeknek megfelelő szabványos formátumú levelet küldeni.

Az elsődleges és másodlagos domain név szerverek egymástól független állandó Internet hálózati elérhetőséggel rendelkezzenek.

Az adott domain zóna SOA rekordja szintaktikailag hibátlan legyen, beleértve az RNAME kontakt cím működését.

Az adott zónában és alzónáiban lévő név bejegyzésekhez tartozó reverse bejegyzéseknek létezniük kell.

Amennyiben a domain igénylője (vagy az általa felkért szolgáltató) a DNS-ekre vonatkozó előírásokat nem teljesíti a domain regisztrációs kérelmét a nyilvántartói rendszer el sem fogadja, az automatikusa visszautasításra kerül. A .hu domainteret felügyelő szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa a webcímekhez tartozó DNS-ek beállításainak ellenőrzésére bárki számára lehetőséget biztosít. Ez az egyszerűen használható programocska a .hu domainek hivatalos oldalán, a www.domain.hu/domain/regcheck címen érhető el. Jelen írásunknak az adott aktualitást, hogy a lekérdező szolgáltatás a napokban újabb funkciókkal bővült. A hét eleje óta a technikai ellenőrzés során nem csak egy egyszerű választ ad az kontroll sikeres vagy sikertelen eredményéről, hanem az esetleges hiba okát is megajda a rendszer, továbbá a probléma javítására is megoldási javaslatot kaphat a kérdező. Az ajánlott korrigálási útmutató átgondolt lényegretörő és – a szakemberek számára – érthető módon megfogalmazott. Azonban a rendszer hiányossága, hogy az angol nyelvű oldalt és lekérdezést egyelőre nem vértezték fel ezzel az újítással. Erre azonban minden eddiginél nagyobb szükség lenne, hiszen néhány hónapja már bármelyik európai uniós ország állampolgára és szervezete is regisztrálhat .hu végű webcímet.

Ellenőrizni, ellenőrizni, ellenőrizni!

A technikai ellenőrzést nem csak a bejegyzés során érdemes használni a domain tulajdonosoknak, ugyanis hiába volt a DNS hibátlanul beállítva a bejegyzés időpontjában, a szolgáltató a DNS szervert az eltelt évek során kikapcsolhatta, elállítgathatta… A technikai előírásoknak azonban a webcímek teljes "életútja" során meg kell felelni és amennyiben ezeknek a technikai feltételek nem felel meg a domain kiszolgáló szerver a domain kezelőjétől a domain nevet el is vehetik.

menu
menu