Saját szerverchipeket építhet a Facebook

Saját szerverchipeket építhet a Facebook

Igaz a hírt a Facebook nem erősítette meg közvetlenül, de nem is tagadta.

A Facebook valószínűleg csatlakozni fog a nagy szolgáltatók körébe, akik saját chipeket fejlesztenek ki, hogy azokkal támogassák a szolgáltatásaikat vezérlő adatközpontokat. A Google, a Microsoft és az Amazon is állítólag milliókat költ arra, hogy egyedi szilíciumot tervezzenek, amely az adott alkalmazások követelményeihez van optimalizálva.

A névtelen források azt nyilatkozták a The Information-nek, hogy a Facebook nem egyet, hanem egyedi chipek csomagját fejleszti a különböző szolgáltatásainak ellátásához. Például az egyik egyedi processzort állítólag a gépi tanulási feladatok ellátására tervezik, ami hasonló a Facebook tartalmi ajánlásait kezelő algoritmushoz. Egy másikat, hogy segítsen a videók átkódolásában az élő közvetítésű tartalmak minőségének javítása érdekében.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook az egyéni szilícium ötlevétel kacorkodik, hiszen 2019-ben is voltak tervei arra, hogy kifejlesszenek egy specifikus integrált áramkört a videók kódolásához. Napjainkban egyre gyorsabban terjednek az ultra HD tartalmak, így a különböző felületeknek, közösségi hálózatoknak fontos, hogy olyan megoldásokat keressenek, amivel fel tudják gyorsítani a tartalom feldolgozását és optimalizálását. A Google nemrégiben tényleg kifejlesztett egy egyéni chipet, hogy optimalizálja a YouTube tartalom feldolgozását és megjelenítését.

Kíváncsian várjuk, hogy mi valósul majd meg ezekből!

Forrás: https://www.techradar.com/news/facebook-is-apparently-building-its-own-server-chips

Kiemelt kép: Glen Carrie / Unsplash

menu
menu