Nem áll készen az Internet a változásra

Nem áll készen az Internet a változásra

Az IPv6 Fórum elnöke az IPv6 bevezetését ellenzők érveit cáfolta egy Canberrában megtartott konferencián.

Ismert, hogy a domain nevek mögött valójában számsorokból álló kódok állnak, amelyek formáját az IPv4 szabvány határozza meg. Az IPv4 által biztosított variációs lehetőségek azonban néhány éven belül kimerülnek. Ezért alkották meg az IPv6 szabványt, amelynek bevezetése nehézségekbe ütközik.

A napokban Canberrában megtartott konferencián Latif Ladid, az IPv6 Fórum elnöke az új címkiosztási rendszerrel kapcsolatosan aggasztó adatokat hozott nyilvánosságra. A világ 21 vezető internetes szolgáltatóinak csak egyharmada tett lépéseket az IPv6 bevezetésének irányába.

Az IPv6 egyik fő szorgalmazójaként ígéretet tett arra, hogy folytatja „többfrontos támadását" az új rendszer mielőbbi bevezetése érdekében. „Nekünk (értsd: az Internetes szakértőknek) mindent meg kell tennünk, hogy ezt a harcot megvívjuk, és azért is, hogy elkerüljünk újabb csatákat” – mondta. „Az IPv6 bevezetésével szembeni szkepticizmust az Internetes közösség szakértőknek kikiáltott tagjai okozzák, mégis konszenzusra kell jutni az IPv4 rendszerről az IPv6 rendszerre való legoptimálisabb átállást illetően.” – folytatta.
„Nem hinném – közölte, – hogy megtaláltuk volna máris a legjobb módszert, a lehető legkönnyebbet, amely mindenki számára egyszerűen végrehajtható. Mégis az a feladatunk, hogy az átmenetet olyan biztonságosan és könnyen végezzük el, amint csak lehetséges.” Azt azonban hangsúlyozta Ladid úr, hogy a teljes kifutási idő végén bebizonyosodik majd a kétkedők tévedése. „Azt is megjósolták még 1995–ben, hogy az Internet 1996. végére összeomlik. Természetesen nem történt semmi ilyen.” – érvelt Ladid.

Egy repülőgép motorját kell kicserélni a levegőben…

Azt is tudatosította, hogy a „IPv6”való áttérés egy nagy és átfogó vállalkozás, – talán ahhoz hasonlítható mikor egy repülőgép motorját repülés közben kellene kicserélni. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a világ Internetes közössége már készen áll erre a kihívásra.
Ladid úr érvelt emellett is, hogy az átállás költségei nem lesznek olyan magasak az intézmények számára, mint azt sokan gondolják. Példaként említette, hogy az egyik vezető műszaki cég, a Bechtel, az elmúlt 3 évben csupán 100.000 (százezer) dollárt szánt költségvetéséből az „IPv6” fejlesztésére.
(A Bechtel az egyik fő beszállítója az USA Védelmi Minisztériumának is. A Minisztérium hamarosan minden vele szerződő fél részére elő fogja írni IPv6 kompatibilitást. – a szerk)

„Az Internet térhódítása most Ázsiában zajlik, az innováció jelentős hányada, akár 60–70%-a is ehhez a földrajzi egységhez köthető, ezért külön figyelmet kell szentelni az Ázsiában történő fejlesztéseknek.”
Habár az IPv6 támogatói számára még midig komoly kihívást jelent, hogy meggyőzzék a világot az átmenet szükségességéről, Ladid szerint a küzdelem könnyű lesz, ahhoz viszonyítva, amit a jelenleg is használt IPv4 rendszer bevezetése megkívánt.
"Az IPv4 bevezetésekor is nehéz időket éltünk, ahhoz képest az IPv6-ra való áttérés várhatóan egy könnyű, dalos menet lesz." – nyugtatta meg a közönséget a vezető.

menu
menu