Ma van az internetes jövő első napja

Ma van az internetes jövő első napja

Ma tartják az IPV6 napját, lévén 6. 6-a van...

Egy évvel ezelőtt június 8-án tartották meg a Google és az Internet Society kezdeményezésére az IPV6 világnapját első alkalommal. Az idei évben a 6. hónap 6. napján tartják meg az IPv6 napját.
Az internet működésének alapját biztosító új protokoll egy újabb nagy lépését időzítették a mai napra. A “The future is forever – World IPv6 Launch” névre keresztelt eseményből a válasz is adódik, hogy miért is volt szükség az új protokoll bevezetésére.

Sok volt az eszköz, kevés volt a cím


Az internet működéséhez IP-címekre van szükség. Minden gép, berendezés önálló IP cím kiosztást igényel, ahogyan a telefonok esetében a telefonszámok. Az eddig használt IPv4-es szabványú azonosítók kevésnek bizonyultak. Ez a kódolás 4,3 milliárd egyedi cím létrehozásának lehetőségét biztosította. Az internet és az internetre kapcsolódó eszközök számának rohamos fejlődésével és egy új – a szlogenből is látható – az idők végezetéig elegendő megoldást kellett találni, ez az IPv6. Az új rendszer lehetőséget bizosít arra, hogy minden emberre kb. 4 milliárd cím jusson. A mai nap a kinyilatkoztatás napja, amikor a vezető informatikai szolgáltatók kinyilatkoztatják, hogy elkötelezettek az IPv6 bevezetése mellett. A folyamat már évekkel ezelőtt elkezdődött, az IPv6 napját vélhetően csak a minél nagyobb hírverés elérése érdekében találták ki, ugyanis a legtöbb szolgáltató és eszkögyártó kevésbé elkötelezett a változás tekintetében, amennyiben azonban a piac és a vásárlók irányából igény és érdeklődés mutatkozik az IPv6 eszközökre az az átállás folyamatának lökést adhat.

Az Internet technikai alapjainak egyik letéteményese, az Internet egyik atyjaként is emlegetett Vint Cerf – aki a Google evangelistájaként dolgozik manapság – egy érdekes videóban magyarázza el az Ip cimek és az Ipv6-ban rejlő lehetőségeket.

 

 

Az IPv4-IPv6 probléma Vint Cerf előadásában (angol nyelvű)

 

 

Az IPv4-IPv6 probléma egy hosszabb előadásban (angol nyelvű)

menu
menu