Közeledik az IPv6 korszak

Közeledik az IPv6 korszak

Ismert, hogy a domainek mögött valójában számsorokból álló kódok állnak, amelyek formáját az IPv4 szabvány határozza meg. Az IPv4 által biztosított variációs lehetőségek azonban néhány éven belül kimerülnek. Ezért alkották meg az IPv6 szabványt, aminek bevezetési lehetőségeiről Patrick Vande Walle blogbejegyzését adjuk közzé az alábbiakban.

Az IPv6 bevezetése tipikus „egymásra mutogatós” helyzet. Egyfelől a szolgáltatók nem kapkodják el a szabvány alkalmazásához szükséges beruházásokat, mivel szerintük „nincs rá igény”. Másfelől viszont azért, nincs igény, mert az átlagembernek fogalma sincs, hogy IPv4 vagy IPv6 segítségével éri el a keresett weboldalt – s így nem is érdekli más, csak az, hogy „menjen a net”.
Nemsokára azonban, amikor már csak IPv6 webhelyek lesznek, és akkor az átlagember majd a szolgáltatóját fogja nyggatni, hogy nem tud internetezni. S ez hamarabb bekövetkezhet, mint gondolnánk. A North American Internet Registry (Észak-amerikai Internet Regisztrátor) nemrég arról adott ki tájékoztatót, hogy a közeljövőben már nem lesz lehetősége IPv4 címek kiosztására és ezért azt ajánlja, hogy a cégek és Internet szolgáltatók válasszák az IPv6-ot.
A felhasználók annyit tehetnek, hogy felhagynak a passzív várakozással és jelzik a szolgáltatóknak a fejlesztési igényt.
A mai PC-k ismertebb operációs rendszeri mind támogatják az IPv6-ot, legyen az valamilyen Linux, MacOSX, Windows Vista vagy némi beállítással akár Windovs XP is. Ha a legelterjedtebb módon, DSL routeren keresztül csatlakozunk az Internetre, akkor az dinamikus IP címet kap. A számítógép azonban a routertől kap hálózati címet, az RFC 1918 szabvány szerint.
Így aztán szükség van egy csatornára, ami az IPv4 eszközt az IPv6 internettel összeköti. A specifikációt az RFC 4380 szabvány határozza meg, aminek a beceneve Teredo. Létezik egy Unix alapú rendszerekhez használható implementáció is, a Miredo. Ezek a tapasztalatok szerint jól működnek.
Mit történik, ha ezeket használni kezdjük? Nos, a szomszédok biztos technikaőrültnek néznek majd, de más előnye most még nemigen lesz. Sőt, az internet kapcsolat le is lassulhat, mivel az egyik protokollt a másikon keresztül használni nem túl hatásos. Mindazonáltal így már felkészültünk a jövőre.

menu
menu