Kis domaintér nagy újítása

Kis domaintér nagy újítása

Az .Nu domaintérben új megoldást találtak a domain nevek védelmére.

A domain nevek tulajdonosai gyakran találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a jelentős anyagi áldozatok árán bevezetett webcímükhöz nagyon hasonló domain neveken idegen tartalom jelenik meg. Ezeket a gyakorlatlan számítógép használók írják tévesen be. Ha például a Google kereső címét esetleg tévesen www.goggle.com-nak írjuk akkor egy hirdetési oldalra jutunk. Hasonlóképpen járhatunk a legelterjedtebb operációs rendszer gyártója esetén, ha webcímét hibásan www.microsfot.com-ként gépeljük be. Az "elirányított" felhasználók jobb esetben – az előbbiekhez hasonlóan – reklámmal találkoznak, de sajnos sokszor erotikus tartalommal szembesülnek, amely nagyon kellemetlen is lehet némely szituációban… A módszer olyannyira elterjedt, hogy az internetes zsargon saját kifjezést alkotott a törvényesség szélét súroló gyakorlatra: ez a "typosquatting". Amennyiben a domain nevünk egy typosquatter áldozatává válik nincs más lehetőség, mint hosszas jogi csatározásba kezdeni a domain neveinkhez hasonló címek megszerzése érdekében.

Az .Nu tartomány kezelését végző .NU Domain Ltd. egy új, egyedi megoldást kínál a probléma kiküszöbölésére. A SpellGuard névre keresztelt szolgáltatás megvédheti a domainek tulajdonosait az elírásokból fakadó problémáktól illetve a felhasználókat az elgépelésből származó kellemetlenségektől.
Az új szolgáltatás lényege, hogy a legjellemzőbb melléütésekből származó téves domainneveket úgy állítják be, hogy azok az eredeti webhelyre mutassanak. Azonban mégsem szükséges az összes elírási kombinácó költséges regisztrációját elvégezni, ezért az új módszer sokkal költségkímélőbb.

"A félregépelések, helyesírási hibák és írásvariációk olyan utak, amelyek a felhasználókat téves webhelyekre vihetik, s így a márkanevek hitelét rontják." – jelentette ki J. William Semich a .NU Domain Ltd. alapítója és vezetője. "A SpellGuard-dal alacsony díjért védheti egy szervezet a márkanevét anélkül, hogy időt és pénzt kellene fordítania saját doménneve variációinak fenntartására."

A SpellGuard használata esetén az elírt név 2 karakterrel hosszabb vagy rövidebb lehet az védeni kívánt címnél és két betűcserét is tartalmazhat. Például a dominabc.nu, vagy a domainabcd.nu címek lefoglalhatóak mint a domainabc.nu elírásai. A szolgáltató vállalja, hogy a téves címekre érkező látogatókat átirányítja a megfelelő webhelyre.

A SpellGuard egyelőre csak az .Nu tartomány alatt működik, azonban a szolgáltatás sikeres esetén a többi tartományban is bevezetésre kerülhet.

menu
menu