Igazolódni látszik, hogy Kína szűri az Internetet

Igazolódni látszik, hogy Kína szűri az Internetet

Egy ICANN jelentés szerint a kínai domain-kezelő hatóságok – politikai indíttatásból – az eredetit helyettesítő webcím gyökérrendszert hozhattak létre, hogy így szűrjék ki a nemkívánatos tartalmakat.

A gyökérrendszer az internet szolgáltató által kezelt fájl, ami megmondja a számítógépnek, melyik internet protokoll szerinti címre kell irányítani a felhasználót a begépelt domain alapján.
A beszámoló egyik szerzője, az ausztrál Bruce Tonkin informatikai szakértő szerint Kína próbálkozása, hogy a gyökérrendszer módosításával korlátozza az internetes tartalmakhoz való hozzáférést, komoly fenyegetést jelent.
Az ország vezetése teljesen más helyre irányíthatja a felhasználót, mint amit meglátogatni igyekezett. Például a www.yahoo.com címre beírására nem az amerikai (kereső)portál, hanem egy kormányzatilag felügyelt kereső jelenik meg.
Kínában egyébként már működik egy tartalomszűrő rendszer – becenevén a Nagy Kínai Tűzfal –egyébiránt pedig (a külföldi tartalmak átvétele helyett) a helyi tartalomfejlesztést szorgalmazzák, így például saját keresővel is rendelkeznek már, baidu.com néven.
A beszámoló ugyan gondosan kerüli, hogy konkrétan megnevezze Kínát; arra azonban kitér, hogy a helyettes gyökérrendszer olyan szolgáltatásokra is hatással lehet, mint az elektronikus levelezés és az azonnali üzenetküldés.
„Az országok irányítói a domain neveket és címeket ellenőrzött keresőkkel és más alkalmazásokkal, üzenetküldéssel, közösségi oldalakkal, webes szolgáltatásokkal helyettesíthetik, hogy kontrollálhassák a felhasználók viselkedését és a különböző tartalmakhoz való hozzáférését” állapítja meg a jelentés.
Kína hivatalosan azzal indokolta a domain rendszerrel való kísérletezést, hogy a kormány előtérbe kívánja helyezni a kínai karakterek használatát a webcímekben. Nemzetközi szakértők ugyan elfogadják az érvelést, ugyanakkor attól tartanak, hogy a nemzeti domainek magukkal hozhatják a cenzúra erősödését is. (A kínai internetezők már jelenleg is használnak egy különleges plug-int, amely lehetővé teszi a számítógépek számára a kínai karakterekkel írott domainek értelmezését, a gyökér fájl módosítása nélkül.)
Az ország internetes hatóságai az Internet Protokoll 6.0 verziójának bevezetését is szorgalmazzák, azt remélve, hogy a rendszer által létrehozott új IP címek milliói megkönnyítik majd az ellenőrzést. Az IPv6 azt is lehetővé tenné, hogy minden egyes internet használó állandó IP címet kapjon, ami ugyancsak megkönnyítené az azonosítást.

menu
menu