Figyelmeztetés! május 5-én problémák lehetnek a weboldalak elérésével

Figyelmeztetés! május 5-én problémák lehetnek a weboldalak elérésével

A HUP.hu által közzétett bejegyzés egy május 5-én jelentkező problémára keresi a megoldást.

 

A HUP.hu közösségi oldalon érdekes bejegyzés jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a holnapi napon, április 5-én a DNS rendszerben bevezetésre kerülő változások miatt technikai problémák merülhetnek fel a domain nevek kiszolgálásában.

Az itnews.com.ua és további internetes hírforrásokra hivatkozva jelent meg az alábbi bejegyzés:

“Május 5-én egyes vállalatoknál, szervezeteknél, fel nem készült szolgáltatóknál probléma lehet a DNS-sel. Az ok: az illetékes szerv befejezi a Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) bevezetésének első fázisát a root DNS szervereken. A DNSSEC-től nagyobb biztonságot várnak a szakemberek, de ha a bevezetését nem körültekintően követik le, akkor akár nem várt mellékhatásokkal is számolni kell.

A standard DNS kérésre általában egy darab, 512 byte-nál kisebb méretű csomag érkezik. Május 5-től, a DNSSEC miatt azonban a DNS válasz jóval nagyobb, akár 2 kilobyte méretű és fragmentált is lehet.

Vannak olyan régebbi hálózati eszközök, amelyek gyárilag blokkolják az ilyen csomagokat, feltételezve, hogy azok valamilyen anomália eredményeképpen érkeztek. További okok itt.

Bruce Tonkin, az ICANN igazgatóságának tagja fél attól, hogy noha a DNSSEC bevezetésének témája régóta napirenden van, vannak olyan hálózati adminisztrátorok, akik még mindig nem ellenőrizték le a hálózati eszközeiket annak érdekében, hogy meggyőződjenek, azok képesek megfelelően kezelni a közelgő változtatást.

Feltehetően az ISP-k felkészülve várják a váltást, így az otthoni internet felhasználók és a stub (a szolgáltató DNS szervereit használó) resolver-t használó szervezetek, vállalatok nem ütköznek majd problémába.

Problémájuk azoknak lehet, akik nem használnak forwarder-(eke)t, hanem közvetlenül a root DNS szervereket kérdezik le és régi/rosszul konfigurált eszközzel, tűzfallal rendelkeznek.– áll a HUP.hu trey nevű felhasználójának postjában.

A szakember által közzétett bejegyzés tesztelési lehetőséget is kínál a szolgáltatók részére.

A Domain Name System Operations Analysis and Research Center (DNS-OARC) épített egy DNS válaszméret tesztszervert, amellyel a hálózati adminisztrátorok le tudják ellenőrizni az eszközeiket/beállításaikat.

 

A HUP.hu-n számos hozzászólás született a témában, ahol a fenti teszt eredményeinek értelmezésében segítenek a közösség tagjai.

menu
menu