Félretették a „nagyok” a versenyt a biztonságosabb bővítmények érdekében

Félretették a „nagyok” a versenyt a biztonságosabb bővítmények érdekében

A WebExtensions közösségi csoport célja a böngészőbővítmények egységesítése.

A Google és a Microsoft elindította az Apple-vel és a Mozilla-val együtt a WebExtensions Community Groupot, melynek célja a böngészőbővítmények egységesítése a biztonság és a teljesítmény érdekében.

Az elmúlt néhány évben több böngésző is széles körben kompatibilis modellt alkalmazott a kiterjesztésekhez, ezt akarja az együttműködés feltárni, hogy hogyan tudnának a cégek és a bővítményfejlesztők együtt dolgozni. Egy szabványkészletet szeretnének létrehozni, amit a „kompatibilitás, biztonság, adatvédelem, hordozhatóság és teljesítmény” alapelvek vezérelnek.

A csoport fő célja, hogy jövőbeli szabványokat hozzon létre, annak érdekében, hogy a bővítmények fejlesztői könnyebben javíthassák a végfelhasználói élményt, miközben az API-k felé mozdítják el őket, amelyek javítják a teljesítményt és megakadályozzák a visszaéléseket.

A jelenlegi WebExtensions rendszer, amelyet a csoport alapítóinak böngészői használnak, sok hasonlóságot mutatnak a csoport jövendőbeli céljával. Törekednek arra is, hogy fenntartsák és javítsák a kompatibilitást a meglévő bővítményekkel és APIk-kal, annak biztosítására, hogy fejlesztők kiadhassák a bővítményeiket a különböző böngészőkhöz anélkül, hogy teljesen át kellene írniuk őket.

A projekt részletesen a következőkre terjed majd ki:

  • Bővítménymodell: a bővítmények alapvető struktúrája és egymáshoz való viszonya. Magában foglalja a megbízhatósági modell leírását, a böngészők és bővítmények, valamint a kiterjesztések és weboldalok közti eltéréseket.
  • Engedélymodell: milyen funkciókhoz férhetnek hozzá a bővítmények és hogyan kérhetik a felhasználóktól a hozzájárulásukat.
  • WebExtensions API-k
  • Formátum: jegyzék formátuma és a bővítmények lokalizációja.

Kíváncsiak várjuk, hogy hogyan fog működni ez az együttműködés és milyen eredményei lesznek!

Forrás: https://www.ghacks.net/2021/06/07/webextensions-community-group-formed-by-apple-google-microsoft-and-mozilla/

Kiemelt kép: Annie Spratt / Unsplash

menu
menu