Egyszerűsödik a regisztrátorváltás

Egyszerűsödik a regisztrátorváltás

A domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN egységesíti és egyszerűsiti a .com/.net/.org webcímek regisztrátorváltási folymatát

Gyakran előfordul, hogy a domain tulajdonosai elégedetlenek aktuális szolgáltatójukkal és új prtnert választanak webcímeik fenntartására, kezelésére. Ezt a váltást ezidáig úgy történhetett meg, hogy a kiválasztott új regisztátortól és az elhagyandó regisztrátortól is kapott egy-egy váltás jóváhagyására felszólító emailt az ügylél. Ha mindkettőben foglalt jóváhagyási proceddúrát elvégezte, akkor kerülhetett át a név az új szolgáltatóhoz. A domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN új szabályozásának hatályba lépése miatt ez a rendszer a mai naptól változik. A jövőben egyetlen jóváhagyás szükségeltetik majd ahhoz, hogy szolgáltatót tudjon váltani a .com/.net/.org domain tulajdonosa. Ezen levél kiküldése a regisztrációkor az ügyfél által megjelölt kapcsolattartó személy email címére történik meg.

Vitás regisztrátorváltási ügyek
Az domain nevek értékének növekedésének köszönhetően egyre gyakrabban került sor arra, hogy épp a regisztrátorváltás lehetőségét kihasználva szerzett meg egy-egy jogosulatlan felhasználó egy-egy webcímet. Ennek elkerülésére az ICANN kötlezi minden regisztártorát arra, hogy un. "registrar transfer lock" státusz használatának lehetőségét vezesse be. A funkció azt a célt szolgálja, hogy az ügyfél kérheti, hogy domain nevei ne legyenek más regisztrátorhoz mozgathatók, az ő előzetes kérelmezése nélkül.rnrnAz új szabályozás egy másik problémát is igyekszik orvosolni. A vitás regisztrátorváltási ügyek elbírálásában döntnökök kapnak szerepet, akik gyorsított eljárásban határozhatnak egy-egy webcím regisztrátorváltásának jogosságáról.

Megtévesztő regisztrátorok
Sajnálatos gyakorlattá vált, hogy néhány magyar szolgáltató a regisztrációs adatbázisba saját email címét rögzít kapcsolattartó elérhetőségkénti. Ennek három oka lehet: az egyik, hogy nem kívánják az ügyfelek email címeit publikálni, hogy azok felhasználásával mások kéretlen reklámlevelekkel ne bombázzák őket. A másik magyarázat, hogy a domain regisztrációban kevésbé jártas ügyfél ne kapjon (és tudjon) kéretlen (félrevezető) reisztrátorváltási kérelmeket jóváhagyni, azonban a leginkább a piacvédelem vezérli ezeket a regisztrátorokat: ha a saját email címük van megjelölve, sokkal nehezebb és körülményesebb a név elvitelét kezdeményezni.rnAz ügyfelek sokszor csak a megújítás előtt pár héttel ébrednek arra rá, hogy szolgáltatót kellene váltani, ezt kihasználva ezek a saját email címet alkalmazó regisztrátorok gyakran addig húzzák-halasztják az email cím átírását, hogy az évforduló bekövetkezte miatt az ügyfélnek az elhagyásra ítélt (és gyakran drága) szolgáltatónál újabb évre meg kelljen hosszabbítani a fenntartást.

A későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt érdemes a regisztráció megtörténte után ellenőrzini a nyilvántatott adatokat. rnrn.hu regisztrátorváltásrnrnA .hu végű webcímek tulajdonosainak legkevésbé sem kell aggódni a fenti "domain lopásoktól", mivel a regisztrációs szabályzat előírja, hogy csak írásos regisztrátorváltási kérelem birtokában kezdeményezhető a regisztrátorváltás. Azonban sajnos a domainABC.hu-nál is találkoztunk már hamis dokumentumokkal…

menu
menu