Egyenesedik az ékezetes webcímek útja

Egyenesedik az ékezetes webcímek útja

Az ICANN által tett bejelentés szerint a nemzetköziesített webcímek tesztelési fázisa sikeresen zárult.

A domain nevek kiosztásáért és felügyeletéért felelős szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a napokban közzétett jelentése szerint sikeresen zárult a nemzetköziesített, azaz a angol abc betűin kívül más, speciális karaktereket tartalmazó internetes azonosítók működésének tesztelése.
Különös jelentőséggel bír a bejelentés, mert amennyiben nem sikerül "központi" megoldást találni a nemzetköziesített webcímek működésére, akkor az az Internet szakadását eredményezheti. Amennyiben az ICANN "felülről indított" kezdeményezése a különleges webcímek alkalmazását illetően meghiúsulna, az azt eredményezné, hogy egyes országok saját megoldást találnának ki arra, hogy országukban a kiadott speciális karakterekkel (pl. Kína) leírt webcímek is működőképesek legyenek. Az ilyen technikai megoldások egy idő után átláthatatlanságot eredményeznének és előfordulhatna olyan eset, hogy egy-egy webcímen lévő oldal csak az adott ország Internet szolgáltatóinak csatlakozásával rendelkező felhasználók tudnának meglátogatni.

Lars-Johan Liman, az ICANN részéről a teszteléssel megbízott munkatárs nyilatkozata szerint a "a tesztelés alkalmával során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak".

menu
menu