Domainnevek japánul is

Domainnevek japánul is

A japán "ABC" karaktereivel beírt webcímek is foglalhatóak a mai naptól.

Az Interneten található információk elérése gyakran nehézséget okoz az angol ABC-t nem ismerők, illetve nem használók számára. Ők az első problémával már a felkeresendő oldal címének begépelése során találkoznak, hiszen operációs rendszerük sem angolul "beszél", billenytűzeteikről is hiányoznak az általunk jól ismert karakterek.
Ennek a problémának a leküzdésében nagy segítséget nyújthat az, hogy európai idő szerint ma reggel 7 órától lehetőség nyílik a japán, a koreai és a kínai karakterrel leírt szavak .com, .net és .org TLD alá való domén regisztrációjára.
Eddig mindössze 26 latin betű és 10 arab szám áll a neveket bejegyzők rendelkezésére, a jövőben már több mint 40 000 karakter (írásjel) felhasználásával lesznek választhathatóak a domének.
A nem latin karaktererekkel beírt nevekhez tartozó oldalak megtalalása a VeriSign által kifejlesztett technológiájával történik, melynek feladata az domainek latin karakteresekké történő leképezése.
Várhatóan a sikeres működés követően további speciális karaktereket tartalmazó nyelvek szavait lehet majd doménnévkent bejegyezni. Várhatóan hamarosan az arab, a spanyol, és a portugál internetezők is beírhatják majd be a böngészőikbe anyanyelvükön nyelvtanilag helyesen a felkeresendő honlapok címeit. A híradások arról nem szólnak, hogy a magyar nyelvet beszélők által használt ékezetes betűk mikortól lesznek elfogadottak a doménnevekben.
Több internetes szakértő és szervezet aggodalmát fejezte ki a mai naptól elérhető újítással kapcsolatban. A legradikálisabb elemzők szerint akár a teljes domainnév nyilvántartási rendszer működőképessége is veszélybe kerülhet.

menu
menu