Domain foglalás már mobilról is

Domain foglalás már mobilról is

Az .mp tartományban már mobiltelefonon is foglalhatók domain nevek.

Az .mp domaintartomány az Egyesült Államok nemzetközösségéhez tartozó, fölöp-szigeteki Északi Marina Szigetek számára került kiosztásra. A nemzetközösség sok kisebb országhoz hasonlóan áruba bocsátotta domain végződését és a webcímet a Saipan DataCom Inc. kezelésébe adta. Az .mp végződést a cég a Mobil Phone rövidítésére (MP) asszociálva igyekszik egy olyan tartományt kialakítani, amelyen főként a mobiltelefonokkal elérhető wapos oldalak és a mobiltelefóniához kapcsolódó honlapok találhatók majd.
A cég elsőként a tegnapi napon fogadott mobil telefonról domain foglalást. A várakozásokkal ellentétben egyelőre azonban még nem lehet regisztrációt végezni a készülékről, még csak egy előfoglalást tehet az a WAP használatával a felhasználó az adott névre, az előjegyzést 24 órán belül internetes csatlakozás során kell megerősíteni, illetve véglegesíteni.
Rob Farrow, a Saipan DataCom marketing igazgatója szerint az eljárás nagyon megegyszerűsiti a domeint foglalók dolgát, mert akár utazás közben is lefoglalhatják az általuk kívánt webcímet és így elkerülhető, hogy lemaradjanak egy-egy jó címről.
Az .mp sikere azonban vélhetően kérészéletű lesz, mivel egy óriáscégekből alaklult konzorcium már szemet vetett a piacra, 2004 tavaszán az új végződések bevezetésének engedélyezésésére jogosult szervezet (ICANN) számára pályázatot nyújtott be a .mobi végződés beindítására és ez a folyamat meglehetősen jó úton halad. Az .mp sikertelenségét az is előrevetíti, hogy a konzorciumban a Microsoft mellett a Vodafone, a Nokia is részt vállalt.
További hátránya az .mp-s címeknek, hogy évente 50 $-ba kerül az igénylőnek, ami a .com/.net/.org-os címek piaci árának közel ötszöröse.

menu
menu