Az EU új digitális törvényekkel szabályozza a nagy technológiai cégeket

Az EU új digitális törvényekkel szabályozza a nagy technológiai cégeket

Az Európai Unió megadta a végső jóváhagyást a jogszabálynak, aminek célja a nagy technológiai cégek hatalmának visszaszorítása.

Elsőként a digitális piacokról szóló törvény (DMA) lép hatályba, ami megakadályozza, hogy a nagy technológiai cégek az erőfölényükkel kiszorítsák a versenytársakat olyan piacokról, mint a keresés, a böngészés, üzenetkezelés vagy az emailezés. A szabályozás 2023 elejétől fog érvénybe lépni.

Másik a digitális szolgáltatásokról szóló (DSA) törvény, ami az illegális tartalmak és a félretájékoztatás terjedésének korlátozását célozza meg, azzal, hogy törvényen kívül helyez bizonyos reklámozási gyakorlatokat. Ennek a feltételeit egy év múlva kezdik el betartani.

A két új jogszabály különféle problémákat akar kezelni és további szabályokat ír előre a Google, az Apple, a Meta, az Amazon és a Microsoft számára. A DSA miatt a digitális szolgáltatók kötelesek lesznek új intézkedéseket bevezetni az illegális tartalom azonosításának és gyors eltávolításának biztosítására. Valamint fel kell tárniuk a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusokat harmadik felek általi ellenőrzés céljából, továbbá betekintést kell nyújtani a tartalommoderálási gyakorlatokba is.

A DMA ezzel szemben olyan intézkedéseket tartalmaza, amik megakadályozzák, hogy ezek a cégek előrébb helyezzék a saját termékeiket a keresési eredmények között és megakadályozzák a felhasználókat az előre betöltött alkalmazások eltávolításában.

Az lesz a nagy kérdés, hogy ezek a szabályok elég messzire mennek-e vagy hatékonyan érvényesíthetők-e a nagy cégekkel kapcsolatban, így kíváncsiak várjuk ezeknek a jogszabályoknak a hatását.

Forrás: https://www.techradar.com/news/eu-tightens-the-leash-on-google-apple-meta-with-sweeping-new-digital-laws

Kiemelt kép: Christian Lue / Unsplash

menu
menu