Az Apple, a Google és a Microsoft egyesített erővel akarják majd megszüntetni a jelszavakat

Az Apple, a Google és a Microsoft egyesített erővel akarják majd megszüntetni a jelszavakat

Bejelentették, hogy megpróbálják megszüntetni a jelszavak szükségességét.

A tech óriások egyesítik erejüket és közös szabványt kihirdetve a széles körben használt és kényelmes jelszó nélküli bejelentkezést akarják népszerűsíteni minden platformon. A szabványt a FIDO Alliance és a World Web Consortium hozta létre.

A FIDO hitelesítés lehetővé teszi a jelszó nélküli bejelenkezést egyes webhelyeken és alkalmazásokon, nagy különbség, hogy biztonságosabbá is teszi a végpontok közötti kapcsolatot. Használatával a felhasználóknak nem lesz szüksége első bejelentkezésre, hogy azzal engedélyezni tudják a jelszó nélküli hozzáférést. Helyette a felhasználók egyszerűen és gyorsan bejelentkezhetnek a telefonjuk feloldásával, legyen az PIN kódos vagy ujjlemonyat olvasós rendszer, és ez automatikusan feloldja a fiók zárolását. Tehát mindössze arra lesz szüksége az embernek, hogy az okostelefonja kéznél legyen.

Ám a teljes bevezetés sokáig fog tartani…

Egyelőre pontos dátum még nincs, a terv az, hogy a következő év folyamán az összes platformjukon elősegítik a módszer terjedését. A Google esetében az Androidon, a Chrome-on, az Apple esetében a macOS-t, az iOS-t és a Safarit érinti, a Microsoftnál pedig a Windowst és az Edget. A bevezetéssel a biztonságosabb FIDO alapú bejelentkezések száma növekedni fog és az egész folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz.

A biztonság kiemelése nagyon fontos, hiszen a felhasználók nagy része a hagyományos jelszavaknál sokszor ugyanazokat a jelszavakat használják újra és újra, amivel csökkenti ka biztonságos belépés esélyét. Ezzel az új, jelszó nélküli megközelítéssel meg lehet előzni az adathalász csalásokat is. A bevezetésen nemcsak a három nagy vállalatnak kell dolgoznia, hanem a webhely- és alkalmazásfejlesztőknek is, így kíváncsiak várjuk, hogy mikor fog ez a módszer széles körben elterjedni.

Forrás: https://www.techradar.com/news/the-worlds-biggest-tech-companies-want-to-kill-passwords-on-password-day

Kiemelt kép: Yura Fresh / Unsplash

menu
menu