Áttörés az ékezetes domain nevek területén

Áttörés az ékezetes domain nevek területén

Az ékezetes webcímek e-mailezésre is használhatóak lesznek a jövőben.

Az domain nevekhez kapcsolódó technolgiai szolgáltatási terület egyik leginnovatívabb szereplője, az Afilias és a Jordán domaintér (.jo) felügyeletével megbízott  National Information Technology Center of Jordan bejelentette, hogy közösen megoldást kínálnak a teljesen nemzetköziesített domain nevekből képzett e-mail címek használatára vonatkozóan.

Az Internet és a domain név rendszer kialakítása során legelőször csak latin karakterek használatára volt lehetőség a webcímek használatában, az idő előrehaldatával azonban megjelentek a nemzeti karakterek használata a végződés előtti részben, majd egy idő után a végződésekben is és mára már lehetőség van arra is, hogy egy teljes webcím például csak arab írásjelekkel legyen leírva. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy anyanyelvükön a felhasználók honlapokat keressenek fel. Az internetes címek azonban nem kizárólag honlapok felkeresésére használatosak, azokkal e-mail küldésére is lehetőségnek kell nyílnia. Idáig egyelőre olyan átfogó megoldás nem született, ami lehetőséget adna a csak nemzeti karakterekből álló email címek kezelésére. Az Afilias által bejelentett újítással ez a hiányosság megoldást nyerhet.

“Becslések szerint a Föld lakosságának 83%-a nem angol anyanyelvű, ez az első fontos lépés annak irányába, hogy a többség számára anyanyelvén is teljes körű internet szolgáltatás legyen elérhető.” – nyilatkozta John Kane, az Afilias alelnöke.

Dubaj, Egészségügyi Minisztérium. Nem kis gondot okoz a latin karakterekkel való bánásmód. Fotó: domainabc.hu

Dubaj, Egészségügyi Minisztérium.
Nem kis gondot okoz a latin karakterekkel való bánásmód.
Fotó: domainabc.hu

A Asia Pacific Top Level Domain Egyesülés október 30. és november 1. között megtartott jordániai találkozóján az Afilias a [email protected] és a [email protected] arab karakterekkel leírt címek közötti sikeres levélküldéssel demonstrálta az technológiai újdonság sikerességét.

 

test@global-email.alordon
[email protected] email arab írásjelekkel

 

A megoldás sikerességét máris több szakmai fórumon is megkérdőjelezték. A lehetőség hiába adott, ha a világkereskedelem nagy részét kézben tartó, latin karaktereket használó országokban nincs lehetőség az arab karaktereket “begépelni” a billentgyűzet kiosztás okán. Néhány bíráló rávilágít arra is, hogy hiába van lehetőség a billentyűzeten az arab vagy kínai karakterek beírására azok annyira hasonlítanak egymásra egy laikus felhasználó számára, hogy a tévesztés lehetősége megsokszorozódik. Ezek okok miatt az újítás várhatóan nagyon nehezen fog elterjedni.
Az újdonság hivatalos ismertetője az alábbi címen található: www.afilias.info/idnemail

 


Az első teljesen nemzetköziesített e-mail elküldése videón.

menu
menu