20 éves a legöregebb domain név

Március 15-én ünnepli 20. születésnapját a symbolic.com.

Március 15-e nem csak az egyik legnagyobb magyar nemzeti ünnep, hanem egyben az első internetes webcím "születési dátuma" is, ugyanis 1985-ben elsőként ezen a napon lett bejegyezve a symbolic.com, majd 9 nap múlva a bbn.com és több, mint két hónap múlva harmadikként a think.com.
A domain nevek 20 évvel ezelőtti bevezetése azért vált szükségessé, mert akkori számítógépek által alkotott hálózatra (ma ezt nevezzük Internetnek) egyre több gép csatlakozott és ezek csak egy-egy számmal voltak azonosítva a rendszerben, a hálózat ütemének növekedése pedig indokoltá tette egy egyszerűbb rendszerezés lehetőségét.
A symbolic.com nyilvántartásba vételét követően 6 és fél évet kellett várni ahhoz, hogy az magyar tartományban (.hu) is kiosztásra kerüljön az első webcím, így 1991. október 7-én "indulhatott el" a magyar domaintér története azzal, sztaki.hu webcím a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete számára kiosztásra került.
Az elmúlt két évtizedben összesen 48,6 millió egyedi második (pl. domainabc.hu) vagy harmadik szintű (bbc.co.uk) webcím lett bejegyezve. A .hu tartomány alá a közel 14 év során 170 000 domain lett kiosztva.

[file=first100.html]

menu
menu