100 millió dolláros átirányítás

100 millió dolláros átirányítás

A világ legjelentõsebb domainnév szolgáltatójának bíróság elõtt kell felelnie a hétfõn bevezetett átirányítások alkalmazása miatt. A cég a nem létezõ domainek alkalmazásakor saját keresõjére irányítja a felhasználót.

A világ legjelentõsebb domainnév szolgáltatójának bíróság elõtt kell felelnie a hétfõn bevezetett átirányítások alkalmazása miatt.
Az eddigi gyakorlatnak megfelelõen, ha a felhasználó egy nem bejegyzett címet írt a böngészõbe, akkor egy üzenetet kapott arról, hogy a cím nem létezik. A hét eleje óta a .com és .net nevek felügyeletével megbízott cég, a Verisign változtatott az eddigi gyakorlaton és a nem regisztrált domainnevek keresésekor az általa mûködtetett sitefinder.verisign.com címû keresõportálra irányít. A VeriSign közleménye szerint naponta átlagosan 20 millió (!) találatot kap a SiteFinder az elírt vagy nem létezõ domainnevek miatt. A cég ellen tisztességtelen piaci magatartás miatt szerdán bírósági keresetet nyújtott be az orlandói székhelyû Popular Enterprises. Azcég a SiteFinderhez hasonló tematikus keresõt mûködtet, mely a Netster.com címen érhetõ el. A piaci részesedésének csökkenése és az üzleti haszon elmaradása miatt a keresetben 100 millió USD megfizetését kérik. A VeriSign elmarasztalása esetén – az USA-ban alkalmazott joggyakorlat miatt – számos per követheti a mostanit, ami jelentõs anyagi terhet róhat a cégre, ami esetlegesen a domainnevek regisztrációs és fenntartási díjaira is hatással lehet.
Az ügy kapcsán számos szakértõ foglalt állást. Ezek jelentõs része a személyiségi jogok védelmében foglalt állást, mivel a Sitefinder lehetõséget nyújt a elgépelt domainek tárolására és ebbõl az internetezési szokások elemzésére is lehetõség nyílik.
Egyes vélemények szerint az eset legalább olyan visszhangot fog kiváltani a sajtóban, mint a 7 éve folyó sex.com domainbotrány. A domainABC-n igyekszünk beszámolni az ügy fejleményeirõl.

menu
menu