Vibrátoros képek az anoním szolgáltató domain nevén

Vibrátoros képek az anoním szolgáltató domain nevén

Az anoním domain regisztráció nem mindennapos veszélyeket rejtenek...

„Van egy autóm, de még az előző tulajdonos nevén van..” – hallottam egy barátomtól. Amikor szembesült azzal, hogy milyen veszélynek teszi ki magát a papírok rendezetlensége által akkor azonnal indult az okmányirodába…

Vélhetően az anonim domain regisztrációt igénybe vevők is hasonlóan gyors intézkedésre szánnák el magukat, ha tudnák, hogy milyen veszélyben vannak az anonim regisztráció keretében igényelt domain neveik.

Hogyan működik az anonim domain regisztráció?

A domain neveket az anonim domain regisztrációt végző cég saját részére igényli meg. A domain nevek delegálásához szükséges nyomtatványokat saját nevére tölti ki és saját nevére köti meg a regisztrációs szerződést. Ezzel, mint domain kezelő saját nevében vállalja a domain működéséből eredő esetlegese károk megtérítését.

A szolgáltatás – első ránézésre – kényelmes a domaint igénylőnek: nem kell dokumentációval foglalkozni, a postázás vagy a faxolás kellemetlenségeitől és költségeitől is megszabadul.

 

Buktatók tömkelege vár a domaint igénylőre

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy „Miért igényel valaki anonim módon domaint?” akkor nem nehéz rájönni: nem akarja valami vagy valaki előtt magát. Miért? Egyik válasz, hogy olyan tevékenységet szeretne a domainhez tartozó honlapon folytatni, amely jogszabályba ütközik. Ezekben az esetekben a felelősséget szeretné másra áthárítani. Nagy valószínűséggel egy anonim domainek százait kezelő cégnél jóhiszemű ügyfelek mellett megjelenhetnek a rejtőzködni szándékozó rosszhiszemű megrendelők is. Ezek tevékenysége veszélybe sodorják a domain neveket nevükön tartó regisztrátor cégeket.

Nagy a veszélye, annak is, hogy egy jogsértő domain nevet igényelnek az anonim domain regisztrációt biztosító cégnél. Jogsértő domain esetében számos jogszabály alapján kártérítési igénnyel léphet fel pl. a védjeggyel azonos domain tulajdonosa, ebből kifolyólag az a cég, aki válogatás nélkül bármilyen domain bejegyzést elvégez, az kockáztatja a cég létét és az ügyfelei domain nevének biztonságát.

Tévhit, hogy a .hu domaintér nyilvántartója minden domaint ellenőriz védjegybitorlás veszélye szempontjából. Ez a napi több száz domain esetében jelentős erőforrásokat kötne le az Internet Szolgáltatók Tanácsánál, automatizált ellenőrzésre pedig a Magyar Szabadalmi Hivatal nem ad lehetőséget.

„Az sem jelent biztonságot, ha az anonim szolgáltatást biztosító cég vállalja azt, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy adatbázisa alapján ellenőriz minden általa bejegyzett domain nevet, mert a névhasználatra vonatkozóan számos egyéb kizárólagos jog létezik. A Magyarországon érvényes nemzetközi bejegyzésű vagy közösségi (Európai Uniós) védjegyek, a cégek, egyesületek, alapítványok, folyóiratok, zenekarok nevei, a szerzői jogokból eredő névhasználati jogok mind-mind kizárólagos névhasználati jogot biztosíthatnak a jogosultjaik számára bizonyos nevek, megjelölések használatára. Az ilyen jogokkal ütköző domain név igénylés és használat e jogok bitorlásának tekinthető, különösen abban az esetben, ha az igénylő gazdasági érdekkörben tevékenykedő cég.

A fent felsorolt jogok egy része vonatkozásában nincs olyan megbízható nyilvántartás, amely segítségével lehetne „domain név tisztasági” kutatást végezni. Ráadásul, ha a domain nevet egy harmadik fél regisztráltatta – legyen szó akár anonim szolgáltatóról, akár más harmadik félről (pl. külsős IT-s munkatárs) – és a felek között semmilyen írásbeli szerződés nem jött létre a domain név regisztrációról, akkor reális a veszélye annak, hogy ez a személy bármikor eladja a domain nevet vagy lemond arról, például azért, mert vele szemben kizárólagos jog jogosultja kártérítési vagy más igénnyel lép fel, vagy ezzel fenyegetőzik. Így a domain név „valódi” használója úgy veszítheti a nevet, hogy esélye sem volt védekezni, továbbá ebben az esetben gyakorlatilag semmilyen igényt vagy követelést nem tud érvényesíteni a szolgáltatóval szemben a domain név elvesztése miatt” – mondta el megkeresésünkre dr. Halász Bálint a domain nevek és a szellemi alkotások jogának területére szakosodott ügyvéd.

Máris van ügy

A domainabc.hu-hoz eljutott információk szerint az egyik magyarországi aononím domain regisztrációkkal foglalkozó cég által bejegyzett domainen megjelenő tartalommal kapcsolatosan az Adatvédelmi Biztos is vizsgálódik. A szolgáltató nevére bejegyzett domain névhez tartozó oldalon korábbi barátnők erotikus vagy szexuális aktus közben készített fényképeit töltik fel az elhagyott „lovagok”. A szerelem hevében – nem éppen nyilvánosság számára – készített fotók alá a belinkelt közösségi oldalának adatlapja segítségével a személyes adatokról is lehull a lepel. Az adatvédelmi biztos a Budapesti Rendőr-főkapitányságon is feljelentést tett az ügyben.

Megtévesztés a kezdetekkor

Valótlant állít és ezzel megtéveszti megrendelőit az a cég, amely azt állítja, hogy a .hu domain nevet írásban megkötött szerződés nélkül – szabályosan – lehet igényelni. (Digitális aláírással ellátott szerződés helyettesítheti az írásbeli szerződést, azonban a digitális aláírások elterjedtségének hiánya miatt alacsony az ilyen szerződések száma jelenleg Magyarországon, kivéve néhány speciális területet.) A Regisztrációs Szabályzat vonatkozó pontja egyértelműen rendelkezik a szerződés nélküli domain delegálási kérelmekről:

„A domain delegálás törlésére kerül sor, ha a delegálás-igénylési és/vagy fenntartási szerződés hiányára derül fény, illetve a domain használó nem tudja bizonyítani, hogy eredetileg ilyen szerződést kötött.”

Különösen nehéz helyzetbe kerülhet a domain kezelője ezen esetben, mert a törlés elrendelésekor nem felmondási eljárással (azaz egy hosszadalmas folyamat után) törlődik a domain, hanem azonnal, újból szabadon regisztrálhatóvá válik a webcím, akár a versenytársak által is…

Mi történik,  ha becsődöl a cég?

Egy kártérítési eljárás, hatóság által kiszabott bírság vagy valamilyen egyéb ok miatt könnyen előfordulhat, hogy az anonim domain regisztrációt végző cég fizetésképtelenné válik. Ezt követően felszámolás következhet, amely során a cég fennmaradó vagyona fedezetként szolgál a hitelezőknek. A domain nevek használati joga általánosságban szabadon értékesíthető, ennek megfelelően a felszámoló dönthet úgy, hogy a felszámolás alatt álló cég domain neveit is értékesíti. A felszámoló érdeke és kötelessége, hogy minél magasabb áron adjon túl a domain neveken, azokról főszabály szerint ingyen nem mondhat le. Amennyiben a felszámolás során a cég korábbi ügyvezetője átíratja a domain neveket más nevére, azzal a fedezet elvonás vagy hűtlen kezelés vagy csalás bűncselekményét is megvalósíthatja.

Anonim domain regisztráció = kockázat

Azon szervezetek vagy magánszemélyek, akik az anonim domain regisztrációt választják, jelentős kockázatot vállalnak és jogi szempontból is ingoványos területre tévednek. Ők a domain neveikkel kapcsolatos rendelkezési joguk meglétét veszélyeztetik.

 

 

 

 

menu
menu