Újabb nagy domainteret kaphat meg Európa

Újabb nagy domainteret kaphat meg Európa

A .net fenntartására a .de jelenlegi fenntartója is pályázik.

Az ötödik legnépszerűbb domaintér, az .info kezelését egy ír vállalkozás, az Afilias Inc. végzi. A dubliniak sikerén az amerikai internetes társadalom felkapta a fejét és elképzelhető, hogy újabb végződés adminisztrációja kerülhet európai kezekbe.

A .net domaintartomány kiosztását és kezelését végző cég (Verisign) és a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet (ICANN) között érvényes szerződés 2005 nyarán jár le. A nyilvántartó szerepének betöltésére az ICANN nyílt pályázatot írt ki, amelyre a német domaintartomány (.de) nyilvántartója a non-profit szervezetként működő DeNic is benyújtotta ajánlatát.
Sabine Dolderer, a DeNic irányító testületének vezetője nyilatkozatában közölte, hogy "pályázatunk sikeres lesz, és egy újabb domaintartomány kerül majd európai kezekbe. A kontinensváltás a verseny fokozódását jelentheti, mivel eddig a két legnagyobb nemzetközileg is használt tartományt (.com és .net) ugyanazon cég (VeriSign) kezelte és a kétszeres piacvezetősége miatt nem volt rákényszerítve a rivalizálásra."
Szakértők szerint a váltás azonban nem fog komoly változásokat hozni, mivel az domain nevek legmagasabb szintű felügyeletét ellátó ICANN a nyertessel minden részletre kiterjedő szerződést köt. Az azonban már biztosra vehető, hogy az őrségváltást követően a .net-re vonatkozó fenntartási díjak növekedni fognak legalább 0,75 $-ral. A .net jövőbeli nyilvántartójáról az ICANN márciusban hoz döntést.

menu
menu