Mozgalom a Network Solutions ellen

Mozgalom a Network Solutions ellen

A webcímek kiosztását végző szervezet monopolista jellege miatt kisebb lázadás van kialakulóban az Interneten.

A monopóliumok megjelenése egyetlen gazdasági ágnak sem válik javára. Ez így van az Interneten is. A kiváltságos helyzetből adódóan néha olyan piaci eszközökhöz nyúlnak a cégek, melyek a felhasználók/vásárlók ellenszenvét váltják ki. Ilyen volt a hazánkban elharapózott "kagylós szolgáltató" elleni szervezkedés az utóbbi hetekben, de a sokak által kevésbé kedvelt Microsoft is valószínűleg ennek köszönheti népszerűségét. A domainvilágban is találunk monopóliummal rendelkeztő szolgáltatót. Ez a Verisign tulajdonában lévő Network Solutions (NSI). A cég tartja kézben a busás hasznot hozó .com adatbázist.
Egy magánszemély tapasztalataiból kiindulva mozgalmat indított a NSI hatalmának megtörésére.
Timothy Griffin az AIDS-ben elhalálozott bátyja emlékére szeretett volna létrehozni egy oldalt a griffin.com címen. A domain előzőleg már bejegyzésre került, de tulajdonosa nem fizette a regisztrációs díjat. A szabályok szerint a "lejárt nevek" esetében az első jelentkező az alap regsztrációs díj ellenében megszerezheti a nevet. Griffin úr a 2000. februári lejárat után 7 hónapon keresztül várt és folyamatosan szemmel tartotta a domainhez tartozó WHOIS rekordot. Abban változás nem következett be. Ezek után többször levelet írt a .com domainek adatbázisát kezelő szervezetnek, a Network Solutions Inc-nek. A cég kitérő és udvarias válaszokkal próbálta elhárítani. Griffin 2 hete, február közepén azt tapasztalta, hogy a nevet az angol Griffin Information Systems Ltd. nevére irták át.
A vélhetően szabályokat megkerülő eljárás miatt bírósági eljárásra nincs módja, mivel az egyetlen bizonyítéka az ellenfele által kezelt adatbázis lehetne. Igy nem maradt más módja mint a nyilvánossághoz fordulni és tiltakozó mozgalmat szervezni. Készített egy logo-t és felszólította a szolidáris felhasználókat, hogy helyezzék el azt oldalukon.

menu
menu