Monopolista ICANN döntés?

Monopolista ICANN döntés?

A lejárt és felmondott nevek újraregisztrációjával kapcsolatosan bevezetendõ .gyakorlatot kifogásolja a pool.com beadványa.

Az ottawai székhelyû regisztrátor, a pool.com bíróságon próbálja bizonyítani, hogy monopolista gyakorlatot eredményezhet az internetes neveket és címeket felügyelõ szervezet (ICANN) döntése, mely szerint a ki nem fizetett vagy lemondott .com és .net végzõdésû nevek újraértékesítése a jövõben kizárólag a Verisign Inc. kiváltsága lesz. Az ICANN döntése szerint a Wait List Service (WLS) bevezetésével a domainregisztrációs folyamat egy kényes és problémákkal átitatott pontja nyerhet megoldást, azzal ha egy kézbe kerül a lejárt nevek újraregisztrációja.
Jelenleg kb. 60 akkreditált regisztrátor végezheti a "lejárt" .com és .net nevek újraregisztrációját. Ezek a nevek jelentõs piacot jelentenek a, mivel átlagosan naponta 22000 (!) név szabadul fel ilyen módon. Sok esetben az ilyen domain nevel között jól bejáratott honlapok webcímei is felszabadulnak, amelyek lefoglalásával egy induló forgalmat is vásárol a név kezelõje.
Valószínûsíthetõ, hogy a felperes kanadai cég beadványa mögött egy leleményes marketinges fogás is szerepet játszik, hiszen ha a probléma megfelelõ publicitást nyer, akkor a pool.com ismertsége és ezáltal forgalma is megnövekedhet.

menu
menu