Már csak egy legény a gáton

Már csak egy legény a gáton

Egy ICANN regisztrátor lesz Magyarországon

A hazai domain regisztrációs piacon ezidáig két olyan cég létezett, amelynek sikerült az domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN által előírt regisztrációs akkreditációt megszereznie. Ez az akkreditációs licensz olyan jogokkal ruházza fel az adott céget, amelyet más, a tanúsítással nem rendelkező cégek közvetlenül nem érhetnek el csak esetleg valamelyik akkreditált partneren keresztül. Sokszor azonban a regisztrációs licensszel járó közvetlen információ forrás az, ami a legnagyobb értékkel bír a domain regisztrációval rendelkező cégek és azok ügyfelei számára.

Egy marad csak talpon

 

A két hazai szereplő közül az ICANN által vezetett nyilvántartás szerint a GLOBIX Kft. 2008-ban szerezte meg az akkreditált státuszt míg a Dotroll Kft. 2009-ben jutott a tanúsítványhoz hozzá. A portálunkhoz eljutott információk szerint a GLOBIX Kft. ügyfélkörét a Dotroll Kft. felvásárolta és az akvizíciót követően a GLOBIX Kft. akkreditációs licenszéről lemond. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi domain regisztrátorok közül csak egyetlen cég marad, amely közvetlenül regisztrálhat .biz, .com, .info, .net és .org domaineket. Az összes többi ilyen domain regisztrációt kínáló hazai cég is vagy a Dotroll-on keresztül vagy egy külföldi regisztrátoron keresztül tudja a domain nevek bejegyzését és a bejegyzéssel összefüggésben álló feladatokat elvégezni.

 

Nem egyedi az eset

Nem ritka, hogy Magyarországhoz hasonló nagyságú vagy akár annál nagyobb országokban csak egy (vagy egy cég sem) szerzett ICANN tanúsítványt. Csehországban, Irországban is csak egy,  Bulgáriában, Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában egy ICANN által regisztrált cég sem székel. A tanúsított közel 1000 cégből 601 az Egyesült Államokban működteti a központi irodáját, a második legtöbb regisztrátor Kínában (44), a harmadik legnagyobb domain regisztrátori licensszel rendelkező ország pedig Kanada, ahol 39 vállalkozás rendelkezik a licensszel.

menu
menu