Kijött a CENTRstats Global TLD jelentés 2021 első negyedévéről

Kijött a CENTRstats Global TLD jelentés 2021 első negyedévéről

A negyedéves kiadvány statisztikákat és trendeket mutat be az európai országkód-domainek és tágabb globális domain nevek regisztrációiról.

Európai országok

A jelentés szerint az európai ccTLD-k átlagos növekedése 2021. Q1 végén 4,9% YoY alapon és folyamatosan nő az új domain regisztrációk iránti kereslet, a domain lejáratok és törlések pedig stabilak maradtak.

A legtöbb európai országban a helyi országkód-domain (ccTLD) továbbra is igen népszerű választás. A ccTLD-k medián piaci részesedése az EU országaiban 54% a helyi regisztrációk alapján és 35% a népszerű webhelyek alapján.

A hosszú távú fenntarthatóság érdekében a nyilvántartásoknak összpontosítaniuk kell a figyelmüket annak biztosítására, hogy a törölt és a parkolt domainek aránya alacsony maradjon. Az európai ccTLD-k mintája alapján a CENTR adatok azt mutatják, hogy 25%-a a lekérdezett tartományoknak meghibásodott vagy nincs működő tartalma, további 16%-uk pedig parkoló oldalhoz vezet. Ezek az adatok általában magasabbak a gTLD-k esetében, mint a ccTLD-knél.

Világpiac

2020 végén a globális piacot 354 millió domainre becsülték, ez az alábbiak szerint oszlik meg: 38% ccTLD és 62% gTLD. Bővebben az alábbi piaci megoszlás érvényesül: .COM 44%, .NET 4%, .ORG 3%, egyéb gTLD-k 11% és a maradék pedig a fent említett 38% ccTLD.

Az év végén regisztrált domainek 92%-a a top 10 gTLD-be tartozik, ez az arány nem változott a korábbi évekhez képest. Az új regisztrációk iránt növekedett a kereslet, a törlések és a lejáratok lelassultak, főleg a második félévben. A lekérdezett gTLD weboldalak között 43% volt hibás. A legkevesebb hiba az alábbi gTLD-knél (top 100-as listából) volt: .BERLIN, .TEL, .CAT, .BLOG és .BAYERN.

Forrás: https://stats.centr.org/stats/global

Kiemelt kép: Ruthson Zimmerman / Unsplash

menu
menu