Két meghatározó regisztrátor egyesült

Két meghatározó regisztrátor egyesült

Átrendeződés az amerikai regisztrátor-piacon: az eNom felvásárolta az egyik konkurensét, a Bulkregistert. A tranzakció ellenértékét nem hozták nyilvánosságra.

Ezzel az eNom – amely saját adatai szerint közel 6,8 millió domain név fenntartója, és a három világelső regisztrátor egyike – megelőzte a Network Solutions-t, és így a második helyre lépett előre. A GoDaddy első helye továbbra sincs veszélyben.

A Bulkregister rövid története

A felvásárolt Bulkregister, amely 1,5 millió domain nevet működtet és kb. 35.000, jellemzően nagyvállalati ügyféllel rendelkezik, 2006. július 26-án e-mailben tájékoztatta a felvásárlás tényéről az ügyfeleit. Az 1999-ben alapított cég azon utolsó amerikai székhelyű regisztrátorok egyike volt, amely tisztán domain regisztrációs szolgáltatást kínáltak ügyfeleik részére, viszont egyéb, kiegészítő szolgáltatásokat (pl. webtárhely) nem nyújtottak.

A Bulkregister kezdeti sikere a kedvező áraira volt visszavezethető, valamint arra, hogy olyan webes felületet kínált az ügyfelei részére, amelyen keresztül maguk is tudták kezelni a használatukban álló domain neveket, anélkül, hogy külön e-maileket kellett volna küldeniük a regisztrátornak, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül kellett volna utasításokat adniuk.

Ugyanakkor 2001. márciusában az alkalmazottak kétharmadát el kellett bocsátaniuk, elsősorban azért, hogy a részvényesek növekvő osztalékfizetési elvárásainak eleget tudjanak tenni. Ezt a döntést azonban a cég azóta sem tudta kiheverni. Az a tervük, hogy új piacokat hozzanak létre, majd ebből hasítsanak ki új szeleteket, végül megfeneklett. Ilyen új piac lett volna egy alternatív domain rendszer bevezetése (olyan végződésekkel mint pl. .shop, .ltd vagy .inc), azonban ez a rendszer a széles közönség részére technikai fejlesztések nélkül nem lett volna hozzáférhető, ami végül megbélyegezte a kezdeményezés sorsát.

Az eNom-ról

Az eNom a Bulkregister felvásárlásával az eddig második legnagyobb regisztrátort, a Network Solutionst-t taszította le a dobogó harmadik fokára. Az eNom a Bulkregisterrel ellentétben nemcsak domain regisztrációs, hanem a piaci trendnek megfelelően széleskörű kiegészítő szolgáltatásokat is kínál az ügyfelei részére (így pl. e-mail és tárhely szolgáltatást), annak érdekében, hogy azok a domain nevüket minél szélesebb körben használhassák.

A piacvezető GoDaddy reakciója a felvásárlásra

A 12,2 millió domain nevével piacvezető GoDaddy annak ellenére, hogy ezt a pozícióját a Bulkregisterrel megerősödött eNom sem fenyegeti a közeljövőben, úgy érezte, hogy reagálnia kell a piaci átrendeződésre. Sajtóközleményükben siettek leszögezni, hogy a GoDaddy csoporthoz tartozó „Wild West Domains” által kezelt nevekkel együtt portfoliójuk eléri a 14,6 milliót.

Az ügyfeleket egészen addig nem kell, hogy érdekeljék a hasonló tranzakciók, amíg a domain regisztrációs piac koncentrációja nem vezet az árak emelkedéséhez.

Forrás: domain-recht.de

menu
menu