Gigászok harca: pert nyert a Register.com a Verio ellen

Gigászok harca: pert nyert a Register.com a Verio ellen

A Register.com ügyfeleinek nyilvános adatával élt vissza egy másik óriás.

Az egyik legnagyobb domain regisztrátor cég , a Register.com sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a New York-i Bíróság határozatát, melyben arról születt döntés, hogy a Verio nevű cég a továbbiakban nem használhatja címgyűjtés céljára a Register.com által fenntartott WHOIS adatbázist, amelyben megtalálható az egyes webcímek fenntartóinak e-mail címe, telefonszáma, és postacíme is. A Register.com-ot működtető gazdasági társaság szakértők véleménye alapján igazoltnak látta, hogy a tárterület szolgáltatatás területén működő Verio ügyfél megkeresési eljárásában nagyrészt az ő adatbázisára épít. A összeállított listák segítségével hagyományos és elektronikus levelek tízezreit zúdítjta a ügyfelekre valamint kéretlen, automata telefonhívásokkal zaklatja a Register.com adatbázisában megtalálható cégeket és személyeket. Ezért egyrészt ügyfelei érdekében, másrészt jó hírnevének megőrzése céljából fordult a bírósághoz.
A szövetségi bíró felszólította a coloradoi székhelyű Veriot, hogy ne alkalmazza a jövőben a marketing kampányaihoz a Register.com adatbázisából kinyert adatokat.

A WHOIS adatbázok nyilvánosak és programozási szemszögből könnyen kezelhetőek ezért nagyon népszerű az "e-mail vadászok" körében.

A hazai domaineknél alkalmazott gyakorlat abban tér el a külfölditől, hogy a .hu domaintartományban a webcímmel rendelkező cégek és személyek adatai közül az e-mail cím nem nyilvános, azonban a telefonszám és postacím nálunk is elérhető.

menu
menu