Európa óriási domain üzletről maradt le

Európa óriási domain üzletről maradt le

A .net végű címek nyilvántartói feladatait ismét a Verisign kapta meg.

Néhány hónappal ezelőtt számolt be lapunk arról, hogy a .net végű webcímek nyilvántartói feladatainak elvégzésére új pályázatot írt ki az internetes nevek ügyeit koordináló szervezet, az ICANN.
A nyílt pályázatra összesen 5 cég nyújtotta be ajánlatát. A cégek mindegyike már a beadás időpontjában is jelentős domain regisztrátori és nyilvántartói tapasztalattal rendelkezett, de a ajánlattevők között szerepelt a .net tartomány eddigi nyilvántartója az Verisign is. (a pályázók részletes bemutatása a cikk végén.)
A ICANN a pályamunkák elemzésével egy független tanácsadó céget, a Telecordia Technologies Inc.-t bízta meg. A véleményezés 14 szempont elemzése alapján történt meg. Ezek között szerepelt többek között a pályázók tapasztalata, ügyfél kapcsolati infrastruktúrája, a jövőben alkalmazni kívánt ár és a tartomány népszerűsítésének módja is. A bírálatra felkért vállalkozás – szakértők bevonásával készített – véleményét a tegnapi napon hozták nyilvánosságra. Az értékelés alapján a .net tartomány nyilvántartói feladatainak elvégzését újabb öt évig végezheti a Verisign Inc., így a cég a legnagyobb domaintartomány, a .com kezelésén kívül a harmadik legnépszerűbb végződés adminisztrátori feladatait is végezheti. A Telecordia áltál készített anyag alapján nem vonható kétségbe a nyertes cég fölénye, azonban a szakértők – az egészséges verseny kialakulásának érdekében – bíztak abban, hogy a domain nevek felügyletének koncentrációját sikerül feloldani. A sikeres pályázat eredményeképp a Verisign a .com regisztrációiból és fenntartásából befolyó 200 millió dolláros várható árbevétele akár 20-25%-kal is növekedhet.

Az új szerződés hozama

A domain nevek vásárlói a szerződés aláírását követően technikai szemontból várhatóan nem találkoznak újdonságokkal, azaz mind a regisztráció és a webcímek megújításainak metódusa változatlan marad, azonban a Verisign által beígért domain regisztrációs díjcsökkentés hatással lehet a piacra. A cég jelenlegi árait közel 30%-kal kívánja csökkenteni.

A pályázók és eredményeik

Verisign Inc.

Az amerikai Verisign Inc. domain regisztrációs piac éllovasa. Jelenleg a .com és a .net domain tartományok nyilvántartói feladatait látja el, így közel 41 millió webcím működéséért felelős.
2003-ban a domain óriás kihasználva nyilvántartói pozícióiból adódó lehetőségeit a böngészők címsorába tévesen beírt webcímek "látogatóit" egy általa működtetett kereső oldalra irányította. Az eljárás óriási felháborodást váltott ki és kénytelen volt gyakorlatát felfüggeszteni.

Sentan Registry

A második helyen "célba ért" Sentan Registry (http://www.sentanregistry.net/) a japán nemzeti domain tartományának (.jp) kezelője és a 3 évvel ezelőtt bevezetett .biz végű webcímekkel kapcsolatos feladatok ellátását végző konzorcium tagja. Pályázatának egyik gyengesége volt, hogy a domain nevek szempontjából inaktívnak tekinthető földrajzi területek (Dél-Amerika, Afrika) bevonását nem dolgozta ki megfelelően.
[url=http://www.sentanregistry.net/execsum/
]A Sentan pályázata

Afilias Ltd.

A bronzérmes ír vállalkozás a domainvilág területén tapasztalható amerikai hegemónia ellenére sikeres európai cégként van jelen a piacon. A dublini cég és az általa tulajdonolt gazdasági társaságok 7 nemzeti domaintér (pl. az ausztrál .au) felügyeletét látják el önállóan vagy közreműködésben. A társaság ezen kívül az ötödik (.org) és a hatodik (.info) legnagyobb állománnyal rendelkezező végződés nyilvántartói feladataiban is részt vállal.
Pályázatában előnyként jelent meg nemzetközi tapasztalata és a legalacsonyabb ajánlott ár, azonban -a Sentanhoz hasonlóan – nem adott választ a fejlődő piacok bevonásának kérdésére.
Az Afilias pályázatának összefoglalója

Denic

Az utolsó előtti helyen "befutó" Denic 1994-ben alakult. A non-profit alapon működő szervezet kezeli a világ második legnagyobb domain tartományát, a német nemzeti domainteret (.de). A nyilvános adatok szerint jelenleg 8 millió .de végű webcím van lefoglalva.
A cég a pályázatának sikeressége érdekében együttműködési megállapodást kötött a domainpiac meghatározó szereplőjével az amerikai Tucows-zal. A Denic győzelme esetén az angol nyelvű ügyfélszolgálatot a tengerentúli cég látta volna el, azonban ezt az együttműködési megállapodást nehezen megvalósíthatónak látták a pályázat elbírálói, továbbá a kiajánlott ára is a legmagasabb volt.

CORE++

A regisztrátokat tömorítő CORE nevű non-profit szervezet a .net tartomány megszerzése érdekében a világ minden tájáról gyűjtött szövetségeseket. A dél-afrikai (.za), a brazis (.br) és a koreai (.kr) domain tartományok nyilvántartóiból és a portugál telekommunikációs cég, a Telefonica szövetségéből alakult a CORE ++ konzorcuim. A szervezet pályázata – az abban résztvevők földrajzi adottságai miatt – kiemelt figyelmet fordított a domain regisztrációs szemontból lemaradott térségek "felzárkóztatására", azonban egy nagy domain tartomány kezelésének hiánya miatti tapasztaltatlanságának köszönhetően az utolsó helyre szorultak.
A Core++

menu
menu