Elvtelen alkuval szerzett dollár milliók?

Elvtelen alkuval szerzett dollár milliók?

Egy megállapodás eredményeképp kapta meg a többmilliárd dolláros üzletet a "domainipar" Microsoftja...

A VeriSign hétfőn jelentette be, hogy a .com domain tartomány kezelésének jogát 2012-ig folytathatja. Ez váratlan szerződés hosszabbítás azért jöhetett létre, mert a cég elállt attól az antitröszt pertől, amit az Internet címzési rendszerét felügyelő – és domain tartományok kezelési jogát kiosztó – nonprofit szervezet az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ellen indított.

Hibáztál? Reklámot nézel büntetésből!

A most lezárt vita abból indult ki, hogy a Kaliforniában működő VeriSign 2003. őszén egy új beállítást eszközölt a domain neveket kiszolgáló központi rendszerén. A kifogásolt módszer az volt, hogy azokat a szörfözőket akik tévedésből vagy kíváncsiságból olyan címeket írtak böngészőjük címsorába, amely domain név nem volt lefoglalva a VeriSign egy számára profitot termelő reklámokat tartalmazó oldalra irányította át. Az ICANN utasította a VeriSign-t, hogy ideiglenesen állítsa le a rendszert, hivatkozva arra, hogy a szolgáltatás bevezetése veszélybe sodorhatja az Internet stabil működését. A VeriSign 2004 februárjában pert indított, melyben kérte a bíróságot, hogy mondja ki: az Internetes testület túllépte hatáskörét, és törvénytelenül korlátozta a piaci versenyt. A keresetet az amerikai bíróság elutasította 2004 augusztusában, de a VeriSign újra benyújtotta azt a Kaliforniai Állami Bíróságon.

Az alku

A sokak által kritizált "alku" szerint a VeriSign 2012-ig kezelheti a 35 millió .com domaint tartalmazó adatbázist. A szerződést egyébként 2007-ben kellet volna megújítani. A VeriSign a kezelési jogért cserébe lemondott a kifogásolt gyakorlat alkalmazásáról és ígéretet tett arra, hogy a szolgáltatást a korábbi vagy új formájában újból beindítsa. A megegyezésben az ICANN kötelezettséget vállalt arra is, hogy 90 napon belül megvizsgál minden új terméket és szolgáltatást, amit a VeriSign, vagy versenytársai vezetnek be és befolyásolhatja a domain név rendszer működését. Ezzel téve rugalmasabbá a szervezet és a cég közötti együttműködést.

Mindkét fél elégedett

"Ezzel a megállapodással végre megnyomtuk a reset gombot és újraindítottuk a kapcsolatot a VeriSign és az ICANN között, ami lehetővé teszi mindenkinek, hogy sokkal fontosabb dolgokra koncentráljunk, mint például a biztonság és stabilitás, vagy az Internet globalizációjának kérdése." – mondta Mark McLaughlin, a VeriSign vezérigazgatója egy interjúban.

Az ICANN elnöke, Paul Twomey nyilatkozata szerint ez a megegyezés megmutatta, hogy a domain név rendszert érintő vitás ügyeket a legjobb az ICANN berkein belül megoldani, semmint egy bürokratikus nemzetközi szervezeten keresztül.

"Valójában ezeket a problémákat az ICANN saját szervezetén keresztül oldjuk meg, amely szakértőket, üzletembereket és kormányzati vezetőket egyaránt soraiban tudhat." – mondta Twomey.

Az alkut leginkább azok a cégek fogadták kritikusan, akik pályázni szerettek volna a .com tartomány kezelésére 2007-ben, így azonban 2012-ig kell várniuk az újabb pályázat kiírására.

menu
menu