Domain regisztráció: vége az betűrendes előnynek

Domain regisztráció: vége az betűrendes előnynek

A domain regisztrátorok hivatalos nyilvántartását tartalmazó oldal már nem abc sorrendben kínálja fel a regisztrátorokat.

Egy fárasztó munkanap után hazaérve bedugjuk a kulcsot a zárba, de nem fordul a kulcs. Próbáljuk ismét, erősebben. Beletörik… Mi az első teendő? Hívjuk legközelebbi ismerősünket: kit ajánl? Mivel nincs kapcsolata, felüti az egyik szakmai névjegyzéket és máris ajánlja az elsőt a sorból. A mesterek betűrendben vannak ezért nagy valószínűséggel az abc elejéről választ. A Balogh Bt. sokkal több munkát kap ismeretlenektől, mint a Vas és Társa  Kft.

Szemfüles cégnév választás= piaci előny

A domain regisztrációval sincs ez másképp: Googleben „domain” szóra keresve az első találat a .hu domain regisztrációs ügyintézést végző szervezet honlapja, ahol a regisztrátori joggal rendelkező cégek betűrendben sorakoznak. Az első háromból a legszimpatikusabb honlappal rendelkező cégnél máris lefoglaljuk a kívánt internetes azonosítót.
Néhány hazai cég vélhetően felismerve az egyszerű piaci előnyt úgy választott cégnevet, hogy az elsők legyenek a sorban. Az abc-t megelőzve a számokkal kezdődő cégnevek kerültek a sor elejére, azon belül is a „0”-t első helyen tartalmazó vállalkozások nevei. A cégnyilvántartás szerint „0-24”-gyel összesen 4 vállalkozás neve kezdődik Magyarországon, amelyek közül 3 éppen domain regisztrátori tevékenységgel is foglalkozik.

Nincs „libling” a regisztrátorok között

A hazai domainteret felügyelő cég – amely a hivatalos domain regisztrációs információs honlapot, a domain.hu-t is üzemelteti – pártatlanul jár el a domain regisztrátorok kiszolgálásában. Egyik szerződött partnere számára sem biztosított előnyt vagy hátrányt. A domain.hu oldalon tapasztalható sorrendbeli előnyt is igyekezett megszűntetni: a regisztrátorokat néhány napja véletlenszerűen ajánlja fel a felhasználók számára. Ennek köszönhetően mára mindegy, hogy Varga vagy Asztalos a cég neve egyenlő eséllyel indul harcba az ügyfelekért.

 

 

menu
menu