Domain regisztráció ezentúl csak valós személyes adatokkal?

Domain regisztráció ezentúl csak valós személyes adatokkal?

A WHOIS adatokról szóló új szabályozás még az idén életbe léphet.

Rod Beckstrom, az ICANN jelenlegi elnöke szerint nagyon valószínű, hogy a jövőben kötelezően előírják a regisztrátorok számára, hogy ellenőrizzék domain nevet vásárolni kívánó ügyfeleik személyazonosságát.

Beckstrom a közelmúltban levélben tájékoztatta Larry Stricklinget, a nemzeti távközlési és információs hivatal (National Telecommunications and Informations Administration) vezetőjét, hogy a szabályozásokat a tervek szerint a máricusban elfogadandó Registrar Accreditation Agreement (kb. regisztrátori akkreditációs megállapodás, a továbbiakban RAA) már tartalmazni fogja. Az ICANN eddig azt a gyakorlatot követte, hogy az RAA témájú megbeszélések után kiadott közleményeiben nem árult el túl sok konkrétumot, így ez a Stricklingnek írt levél tekinthető az első olyan dokumentumnak, amely értékelhető információkat tartalmaz az új szabályozással kapcsolatban.

Az ICANN reméli, hogy az új RAA – történetében először – tartalmazni fogja a WHOIS adatok regisztrátorok általi hitelesítését előíró szabályozásait. Az ICANN komolyan fontolóra vette, hogy olyan ösztönző programokat indít a regisztrátorok számára, amelyek segítségével a várható RAA módosítások még az első TLD 2013-ban történő elindítása előtt életbe léphetnének.” – írta Beckstrom a levélben.

Az ICANN és a regisztrátori közösség jelenleg felülvizsgálja és újratárgyalja az RAA-t, mivel az elmúlt év októberi, dakari konferencián az amerikai és más országok kormányzatának részéről támadások érték annak tartalmát.

Amennyiben az új szabályozásokat elfogadják és bekerül az RAA-ba, a regisztrátorok dönthetnek azok azonnali alkalmazásáról, illetve megvárhatják, amíg az ICANN-nal kapcsolatos meglévő szerződéseik lejárnak (ezért van szükség az ösztönzésekre).


Nem mindenki örül az új szabályoknak

A WHOIS adatok hitelesítésének előírása a bűnüldöző szervek valamint a szellemi tulajdonvédő szervezetek régóta meglévő “álma”, ez azonban sokszor parázs vitákat vált ki.

Polgárjogi aktivisták úgy vélik, hogy a domain nevek regisztrálóinak személyazonosság ellenőrzése sérti a magánélethez és a szólásszabadsághoz való jogot, bűnmegelőző hatása viszont szerintük nem bizonyított. Az igazi bűnözők valószínűleg ezek után sem saját személyazonosságuk megadásával fognak domain neveket regisztrálni.

A WHOIS adatok ellenőrzésének folyamata a jövőben akár a domain nevek drágulásához is vezethet, hiszen a regisztrátoroknak automata hitelesítő rendszerek alkalmazásáról kell gondoskodniuk, amely költségekkel jár.

menu
menu