A DuckDuckGo böngészője végre elindul

A DuckDuckGo böngészője végre elindul

A DuckDuckGo magánkeresőként indult, webböngészője most debütál Mac gépeken.

2008-ban indult el a Google Chrome, ami rögtön megváltoztatta az internetet, napjainkban a Google leghatékonyabb adatgyűjtő eszköze és a világ piacvezető böngészője. Jelenleg a felhasználók 63%-a a Chrome-ot használja telefonon, asztali gépeken pedig ez az arány már 67%.

Azonban vannak más lehetőségek is, egyik DuckDuckGo cég most debütált webböngészője a DuckDuckGo for Mac. A bétaverzióban működő asztali böngésző évekkel azután jelent most meg, hogy a cég elindította Android és iOS alapú böngészőjét. A DuckDuckGo webböngészője követi a cég alapelveit, vagyis, hogy nem gyűjti az adatokat, nem követik nyomon a felhasználókat.

A böngésző a DuckDuckGo saját keresőjét használja alapértelmezett beállításként, blokkolja a hirdetéskövetőket, továbbá van egy beépített jelszó mentő opciója is. Az új böngésző magában foglalja a cookie-k hozzájárulását elfogadó felugrú ablakokat, a DuckDuckGo automatizálta ezt a folyamatot. A böngésző az első használatkor megkérdezi, hogy a felhasználó engedélyezi-e a felugró ablakok kezelését. Ha erre engedélyt ad, akkor a rendszer a Javascript segítségével automatikusan beállítja minden egyes webhelyen a kiválasztható maximális védelmet a cookiek ellen.

A böngésző bevezetése korlátozott, egyelőre Mac-en érhető el a bétaverzió, a felhasználók egy várólista alapján érhetik majd el ezt a böngészőt. A teljes megjelenés előtt még a cég ki akarja javítani a hibákat és pótolni a hiányosságokat, például még nincs könyvjelzősáv, illetve a részletes előzménylista is hiányzik.

A cég információ szerint a Windowsra való verziót is fejlesztik, de erről még nincs pontos információ, hogy mikor jelenne meg a bétaverzió. A böngészőt a felépítése különbözteti meg a többi riváli böngészőtől, a Chromium helyett az AppleWebKit rendszerét használja, amely a kódot a látott weboldalakká alakítja. Így persze nem tudja használni a különböző Chromiummal épített böngészőbővítményeket, de elvileg dolgoznak ezen, hogy a későbbiekben valahogy együtt tudjanak működni ezekkel.

A legfontosabb egyedi dolog az egyszerűség, a DuckDuckGo szándékosan szerette volna, hogy az adatvédelmi és személyes beállítások egyszerűen kezelhetők legyenek. Úgy gondolják, hogy az internetes felhasználók egyszerűségre vágynak, így ez egy jó irány lehet. Kíváncsian várjuk a felhasználói véleményeket majd!

Forrás: https://www.wired.com/story/duckduckgo-browser-mac-app/

Kiemelt kép: https://duckduckgo.com/about

menu
menu