Visszavonják a legértékesebb .hu domain-t?

Visszavonják a legértékesebb .hu domain-t?

AZ ISZT a Domain Regisztrációs Szabályzattal ellentétesen működő domain nevek visszavonását helyezte kilátásba.

Április 1-én szerkesztőségünk munkatársai szerették volna valamivel megviccelni a lapunk olvasóit. Meg is írtuk a cikket, melyben az ékezetes domain nevek tulajdonosainak figyelmét hívtuk volna fel arra, hogy hiába foglalták le a neveiket azok visszavonásra kerülnek egy joghézag miatt. Azonban hír publikálását II. János Pál egészségi állapotának kritikussá válása miatt elhalasztottuk. A visszavonásról szóló írásunkat akkor viccnek szántuk, azonban csak néhány napot kellett várni és a valóság hasonló hírt produkált…

Ellenőrzés, de kinek az érdekében?

A .hu domeintér felügyeletét ellátó Internet Szolgáltatók Tanácsa a közel 180 000 db. .hu végű webcím ellenőrzését kezdte meg. A regisztrátori teendőket ellátó cégekhez eljuttatott információk szerint a kontroll a Domain Regisztrációs Szabályzatban foglalt technikai feltételek teljesülésére terjed ki. (Lásd keretes írásunkat) Az számos előírás közül első körben csak a két DNS megléte és működése kerül górcső alá. A DNS (Domain Név Szerver ill. Domain Név Rendszer) feladata, hogy az egyes webcímekre hivatkozó alkalmazások tudják, hogy fizikailag hol kell keresniük az adott tartalmat. Egy domain névhez biztonsági okokból van szükség több DNS-re. Ha az első leáll a második még mindig „meg tudja mondani”, hogy hol található a domain névhez rendelt tartalom. A Google.com webcímhez 8 „tartalék” DNS tartozik. A DNS-ek működésének hiánya láncszerűen állíthatja le akár a teljes Internetet is. 2003 szeptemberében egy speciális szerepkörrel felruházott DNS működésében fellépő hiba miatt a teljes szlovák Internet tartomány leállt. A kritikus két órában a bankok nem tudtak szolgáltatni, információs- és távközlési rendszerek tucatjai mondtak csődöt.

A mostani ellenőrzés eredményéről értesítő emailből kiderül az is, hogy a webcímek kezelőinek megfelelő idő áll majd rendelkezésre a technikai hibák javítására, azonban a hiányosságok pótlásának elmaradása esetén az adott webcím visszavonásra kerül.
Információink szerint csak többszöri ellenőrzés után lesz visszavonható majd egy-egy webcím. Kéthetente öt alkalommal megismételt emailes felszólítás után lesz felfüggesztve a mindannyiszor hibásnak talált webcím. Az elektronikus úton történő értesítés után is még egy alkalommal postai úton kap figyelmeztetést a domain használója arra vonatkozóan, hogy végezze el a javításokat, mert az azonosítója felfüggesztésre került a hibák miatt. Ha erre sem lép, akkor az érvényes szabályozás szerint további 45 nap elteltével vonható vissza a webcíme.

"Nem célunk, hogy minél hamarabb kitörölhessünk domaineket. Az intézkedésre megfelelő időt hagyunk. Ez mindennel együtt kb. 5 hónap. Célunk, hogy műszakilag jó állapotban legyen a .hu zóna." – tudatta szerkesztőségünkkel Martos Balázs, az ISZT elnöke.

"Az első ellenőrzési körön már túl is vagyunk. A vizsgálat során kb. 400 domainnél találtunk arra utaló jelet, hogy valamelyik DNS szerver nem működik." – tudtuk meg az ISZT első emberétől.

Az ellenőr ellenőrzése

A szabályok annyit érnek, amennyit betarta(t)nak belőle – tartja a közhellyé vált mondat. Az ISZT törekvése példamutató a mai, szabályokat áthágó világunkban, az Internet csak akkor maradhat működőképes, ha a lefektetett szabályokat betartjuk. A technikai paraméterek nyilvánosan is elérhető ellenőrző moduljának tanúsága szerint az ISZT számára kiosztott iszt.hu, domain.hu és bix.hu webcím ellenőrzéskor nem kapunk hibát, azonban az átvizsgálás ötletével előálló szervezet számára delegált nui.hu és csirt.hu domainhez megadott egyetlen DNS sem működik, valamint az ISZT kezelésében álló, legértékesebbnek tekinthető .hu tartománybéli webcímhez, az internet.hu-hoz is csak egy DNS van beállítva. Ezen cikk megírásának időpontjában a szervezet domennev.hu, domen-nev.hu, domén-név.hu, doménnév.hu azonosítóihoz tartozó DNS ellenőrzés sem ad hibátlan eredményt… A teljes igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi négy esetében csak a postmaster email címek hiánya állapítható meg.

A hibákról tájékoztattuk Martos Balázst is, aki megköszönve segítségünket sietett leszögezni, hogy "az ellenőrzés során az ISZT is megkapta az értesítéseket. A hibákat javítjuk még mielőtt törölnünk kellene önmagunkat. :-)"

A magyar szabályozásnál vannak szigorúbbak is

A magyar nemzeti tartománybéli címekre vonatkozó technikai előírások – szigorúság tekintetében – a felső harmadban helyezkednek el, azonban pl. az osztrák webcímek (.at) kiszolgálását végző névszerverekre érvényben lévő előírások a miénknél sokkal több megkötést tartalmaznak, azonban a legtöbb végződés alatti bejegyzésnek nem is feltétele a DNS-ek megléte.

Magát is bejelenthetné

Nem most először kerül lapunk hasábjaira a technikai hibák miatti ellenőrzés hiányából adódó visszavonás gondolata. 2000-ben egy magánszemély kérelmezte az ISZT-nél az euroweb.hu, a matav.hu, a datanet.hu és az elender.hu webcímek visszavonását, amelyről be is számoltunk. Hildebrand Krisztián akkor a szankciót azért javasolta, mert a domainekhez nem volt beállítva a postmaster@[igenyelt_domain] email cím. Akkor nem került visszavonásra a hibásként bejelentett domainek egyike sem, mivel az érintett cégek gyorsan javították az elmaradásaikat. Az eset visszássága, hogy az akkori bejelentő ügyvezetése alatt álló – most regisztrátori szerepkört is vállaló – Csúcs.hu Kft. csucs.hu webcíméhez a mai napon nem létezik a [email protected] email cím…

A domain nevek tulajdonosainak éremes lefuttatni domainjeikre az ellenőrzést a http://www.domain.hu/domain/regcheck/ címen, mert a visszavonást megelőző felfüggesztés is kellemetlen perceket okozhat.

menu
menu