Villámgyors elutasítás a MyVip-et üzemeltető cégcsoport részére.

Villámgyors elutasítás a MyVip-et üzemeltető cégcsoport részére.

18 nap alatt született érdemi döntés 2 domain ügyében. Ez rekord.

A .hu domaintérben a június elsején történt változások bevezetésétől azt várták, hogy a bejegyzés alatti domain nevek vitarendezési eljárása jelentősen felgyorsul. A reformok előtti időszakban nem volt ritka a 3-4 hónapig is eltartó vitarendezési folyamat. Ezen időszak alatt az érintett domain név nem volt használható, így üzleti tervek váltak megvalósíthatatlanná és akár jelentős pénzügyi hátrány is érhette az igénylőt. Volt olyan eset, amikor a versenytárs vélhetően azzal a szándékkal emelt kifogást egy domain bejegyzése ellen, hogy versenytársának piacra lépését hátráltassa.

Rekord gyorsaságú ügyintézés

Az ingatlan00.hu és az ingatlanOO.hu domain nevek ügyében az – új nevén tevékenykedő – Alternatív Vitarendező Fórum INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda Tanácsadó Testülete a panasz benyújtása után 18 nappal meghozta döntését. A korábbiakhoz képest tapasztalt eljárásokhoz képest rendkívül gyors döntéshez az is szükséges volt, hogy a felek nem várták meg a rendelkezésükre álló határidők lejártát, szinte „postafordultával” válaszoltak a beadványokra.

A hazai domain regisztrációs rendszer az ügyintézés felgyorsulásával a szakmai szereplők által hosszú ideje támadott elemére született érdemi válasz.

Az ügy és a döntés

A Panaszos, Generál Média Kft. több, a Tárhely.eu Kft. által a ingatlan00.hu és a ingatlanoo.hu domainekre vonatkozó igénylése ellen terjesztett elő panaszt. Álláspontja szerint az igénylés az „ingatlanok.hu” domain név érdekeit sértené, tekintettel arra, hogy „egyetlen különbség” az „o” illetve a „00” karakter. Véleménye szerint a domaineknek nincs a magyar nyelv szerint jelentése, se védjegy. Álláspontja szerint kizárólag azért került igénylésre sor, mert azok hasonlítanak az általa használt domain nevekre.

A Tárhely.eu Kft. fenntartotta igénylését. Érdemi nyilatkozataiban, hogy az „ingatlan” karakterlánc egy szolgáltatási ágazat megkülönböztető jelzőszava, ezért annak a Panaszos általi kisajátítása korlátozná a piaci versenyt és hivatkozott a TT korábbi, „t”-kezdetű domainekre vonatkozó állásfoglalására.
Álláspontja szerint az „ingatlan00” és az „ingatlanoo” nem hasonlít az „ingatlanok” kifejezésre, különös tekintettel arra, hogy a domain neveket kiejtve (diktálva) használják a felhasználók. Hivatkozott továbbá arra, hogy a Panaszos – és a vele azonos tulajdonosi körben lévő cégek – maga is rendelkezik olyan domain nevekkel, amik más domain nevekre hasonlítanak.  (pl. GILETTE.hu, SWAROWSKI.hu, HVSV.hu – a szerk.) A Tárhely.eu Kft. nyilatkozatában visszautasította, hogy igénylése rosszhiszemű lenne, és előadta, hogy együttműködni kíván Fehér Zsolt magánszeméllyel és nem kizárólag kereskedelmi céllal akarja a domain neveket használni.

A Tanácsadó Testület (TT) a Panaszos és a Tárhely.eu Kft. azonosságára, továbbá az ingatlanok.hu domainre hivatkozás miatt a fenti két ügyet összevontan kezelte. Eljárása során a TT a delegálás esetleges jogellenességét és a kérdéses domain név megtévesztő voltát vizsgálta.

A TT elsőként visszautasította a Tárhely.eu Kft. érdemi védekezésében szereplő érvet miszerint a Panaszosnak is vannak olyan domain nevei, amelyek már bejegyzett domain nevekre hasonlítanak. Az eljárásban ennek semmilyen relevanciája nincs, a TT kizárólag a Panaszos kifogását vizsgálta, és kizárólag a fenti két domain név és az „ingatlanok.hu” viszonylatában.

A TT nem fogadta el a Panaszos érvelését, mert domain névként regisztrálhatók értelmetlen kifejezések is. Ugyanakkor részletesen és minden körülményt figyelembe véve vizsgálta, hogy fennállhat-e a fogyasztók megtévesztésének a lehetősége az „ingatlanok.hu” és a két igényelt domain név között. Minden hasonló tárgyú eljárásában hangsúlyozza a TT, hogy a megtévesztést esetről-esetre kell vizsgálni. Ahhoz, hogy egy domain név igénylés gyaníthatóan megtévesztő (és ezáltal jogellenes valamint szabályzatba ütköző) legyen, több feltételnek kell együttesen fennállnia. E feltételek közül az első, hogy az igényelt domain névhez hasonlító domain névnek olyan márkanévnek kell lennie, amelyről a fogyasztók azonosítják a használót.

Az „ingatlanok.hu” esetében ez fel sem merül, hiszen egy egyszerű közszóról van szó, amit bármely kontextusban lehet használni és nem kötődik a Tárhely.eu Kft. üzleti tevékenységéhez. Ráadásul az „ingatlan” ragozott alakjaihoz és kibővített változataihoz kapcsolódóan számtalan más domain név is működik, ami tovább gyengíti annak a valószínűségét, hogy a Tárhely.eu Kft. kifejezetten a megtévesztés céljával igényelte volna a fenti két domain nevet.

Az ingatlan00.hu és az ingatlanoo.hu domain nevek a Tárhely.eu Kft. számára delegálhatók.

 

Forrás: ADR TT honlap

menu
menu