Veszélyben az Origo.hu

Veszélyben az Origo.hu

A Fővárosi Bíróság kötelezte magyarország legnépszerűbb hírportáljának az Origonak az üzemeltetőit arra, hogy ne használják az origo nevet.

A döntés a DunaHolding Informatikai Stúdió Kft. által kezdeményezett védjegyoltalmi per kapcsán született. A DunaHolding Origo Ingatlanbörze néven infromációs szolgáltatást működtet, ami most www.origoingatlan.hu címen érhető el. A híportálon a per befejezéséig vagy a bírósági döntés határozatának visszavonásáig az [origo] elnevezés helyett [*****] található.
Amennyiben a népszerű portál működtetje, a MatávNET elvesztené a pert és véglegesen le kellene mondania a név használtáról, akkor az origo.hu domain használatára sem lenne jogosultsága.
Az (ex)origo-n megtalálható közlemény szerint a " Az eset arra világít rá, hogy súlyos problémákhoz vezethet hagyományos jogi, esetünkben védjegy-kategóriák internetes tevékenységekre történő alkalmazása."
Azért tűnik érdekesnek a mondat, mert a doménnév vitákban döntési hatáskörrel bíró ISZT Tanácsadó Testület határozatainak egy része védjegy jogosultság figyelembe vételével született meg.
Egy magát megnevezni nem kívánó olvasónk információja szerint az origo.hu domain nem először kelül most veszélybe. Néhány évvel ezelőtt egy Origo Kft. néven bejegyzett gazdasági társaság kívánta jogi úton megszerezni a kérdéses domaint, de a MatávNET azzal védte ki a támadást, hogy megvásárolt egy még régebben alapított Origo Kft-t. Ezzel okafogyottá vált a vita.

menu
menu