Unikum az Unicum?

Unikum az Unicum?

A unikum.hu domain bejegyzését a Zwack meg akarja akadályozni...

A lapunkhoz eljutott információk szerint az Zwack Unicum Rt. panasszal élt az unikum.hu domain magánszemély általi bejegyzésével kapcsolatban. A domain bejegyzésére az a magánszemély nyújtotta be a regisztrációs kérelmét, aki korábban a cunami.hu, a tsunami.hu és a szökőár.hu domaineket is lefoglalta. A miskolci magánszemély megkeresésünkre megerősítette a vitás ügy fennállásának tényét. A "perbe fogott" úr tájékoztatta lapunkat, hogy az eljárási díját már át is utalta a regisztrátorának és várja a döntési jogkörrel felhatalmazott szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testület (TT) döntését. "Az unikum.hu egy kiváló webcím, csodálkozom rajta, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe lefoglalni azt. Ha megkapom, akkor egy régiségekkel foglalkozó portált kívánok működtetni rajta. Úgy vélem, ha a Zwack számára fontos lett volna a k-val írt unikum is, akkor már bejegyeztette volna azt az elmúlt 13 év során. Nem tartom helyesnek, hogy egy közhasználatú szót, azonos védjegy hiányában kisajátítson valaki, de erről majd a megfelelő helyen, megfelelő döntést hoznak."
Az ENSZ mellett működő Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO), amely a nemzetközi webcímek (.com/.net/.org/.info/.biz) esetén jogosult dönteni már több esetben is elutasított a zwack-féle panaszhoz hasonló beadványokat.
A .hu tartományban is volt már hasonló eset. 2002 augusztusában a TT úgy határozott, hogy a Contactual Ingatlanforgalmazó Kft. számra jegyezhető be a kfc.hu, annak ellenére, hogy a panaszos anyacége, a Kentucky Fried Chicken Inc. Magyarország területére érvényes védjeggyel rendelkezik a "KFC" karakterláncra vonatkozóan.

Az ügyről a döntést követően beszámolunk.

menu
menu