Újra döntött a TT

Újra döntött a TT

A .hu vitás ügyeiben eljáró döntnökök összesen 6 domain ügyében foglaltak állást.

Sajnálatos, hogy a magyar domaintér vitás ügyeiben döntésre felhatalmazott szervezetének, az ISZT Tanácsadó Testületének döntéseinek nyilvánosságra hozatala ismét egy hónapot késik. 2001. nyara előtt szintén csak nagy késésekkel tették közzé a döntéseiket, azonban a tavasz végétől az ősz elejéig az üléseket követő 5-10 napon belül olvashatta a nagyközönség is a határozatokat a testület hivatalos oldalán.
A TT november 21-i ülésén hozott határozatok azonban megint csak egy bő hónap után "nyilvánosak".
A döntnökök összesen 6 domain ügyében foglaltak állást. Sajnos a hat vitás esetből mindössze kettő végére kerülhet pont mivel az ujsag.hu, a hol.hu, az offshore.hu és a vilag.hu nevek esetében csak a TT saját hatáskörének hiányát állapítja meg, ezért nem foglalt állást. Ezen ügyek mindegyikében az volt a közös pont, hogy a domainek időszaki lapengedéllyel a 2000. márciusa előtt érvényes szabályozás szerint prioritásos igényként lettek kérelmezve.
Mindenképpen előrelépés az igénylők számára, hogy közel 2 év után legalább asztalára tette a testület az ügyeket és megállapította az illetékesség hiányát.
A másik két ügyben a kivülálló számára teljesen magyarázhatatlan lehet a két döntés ellentmondásossága.
A mindkét ügyben egy-egy szolgáltató cég telefonszámát kívánta domainként egy-egy igénylő bejegyezni. Az egyik a Matáv különleges tudakozójának a száma, a 197 (197.hu) a másik a Datanet 4524700-es (4524700.hu) bevezetett központi ügyfélszolgálatának száma. Egyik esetben sem áll jogvédelem alatt egyik telefonszám sem, A telefonszámok mögött "megbúvó" szolgáltatások között is kisérteties a hasonlóság. A két szám között az egyetlen különbség a Matáv száma mögött álló óriási marketingtevékenység és az ennek köszönhető közismertség.
Az első esetben a Matáv névre vonatkozó igényét jogosnak találta a testület, a második esetben a Datanet kérelmét azoban elutasították.
A döntés során nem volt az eddig megszokott nagy egyetértés a tesületen belül, hiszen a 197.hu domain esetén a TT két tagja nemmel szavazott a domain Matáv részére történő odaitéléséről.

menu
menu