Újabb mobilszolgáltató bukott le a domainjével

Újabb mobilszolgáltató bukott le a domainjével

A domainnév árulkodik: a Westelből T-mobile lesz.

A Pannon GSM által bevezetett djuice márkanév ügye hosszú hetekig foglalkoztatta az országot. Találgattunk, mi lesz a djuice, majd a domain nyilvántartásokból kiderült, hogy a Pannon áll az titokzatos reklámok mögött.
Most egy újabb mobiltelefonos cég került a sajtó középpontjába a bejegyzés alatt álló domainnevei miatt.
A Westel a Matáv többségi tulajdonában áll, a Matáv többségi részét pedig a német Deutsche Telecom (DT) birtokolja, a DT a mobil üzletágának pedig a T-Mobile márkanévet választotta. A tulajdonosi szerkezet és az egyre fokozódó verseny ismeretében már sejteni lehetett, hogy várhatóan a Westel is felveszi a nagy európai szolgáltató nevét, azonban erről senki nem volt hajlandó nyilatkozni a vezető mobilszolgáltatónál. Döntés még nem született a névváltozásról, de a Westeltől kiszivárgott információkból arra lehet következtetni, hogy a nyáron már a T-online által kiállított számlákat hoz a postás…
Ezt a törekvést igazolja az is, hogy a Westel Rt. az elmúlt napokban 17 olyan .hu tartománybeli webcím bejegyzését kezdeményezte, amely közvetlenül kapcsolható a T-mobilehoz. Ilyen például a t-mobilehu.hu, t-mobilehungary.hu vagy a t-mobile-portal.hu.
A tmobile.hu és a tmobil.hu címeket a Sugár András által vezetett cég már 2001-ben bejegyezte, azonban azok begépelése esetén nem talál tartalmat a felhasználó.
Bár külföldi vállalkozások nem regisztrálhatnak .hu végű webcímeket a Deutsche Telecom AG mégis megtalálta a kiskaput annak érdekében, hogy saját kezelésében tudja a t-mobile.hu és a t-mobil.hu címeket. A Regisztrációs Szabályzat lehetőséget ad külföldi cégeknek a domain igénylésre abban az esetben, ha a cég a Magyar Szabadalmi Hivatal által lajstromzott védjegyet kívánja domainként bejegyeztetni. A DT ezt a lehetőséget kihasználva jegyeztette be a neveket 2001-ben.
A Westel óvatossága nem véletlen, mivel a cég egyszer domainügyben már kellemetlen helyzetbe került. 1997-ben a westel900.com címről maradt le és az akkori leleményes kezelő több hónapig a konkurens Pannon GSM oldalára irányította a címet. Az ügy bírósági szakaszba is került, azonban az ügyben ítélkező bíró úgy ítélte meg, hogy a domain akkori kezelője a cselekedettel nem sértette meg a Westel jó üzleti hírét.

menu
menu