Szemléletváltás az ISZT TT döntéseiben?

Szemléletváltás az ISZT TT döntéseiben?

A TT legutóbbi döntése a változás szelével érkezik?

A bejegyzés alatt álló vitás .hu domain nevek ügyeiben eljáró szervezet, az ISZT Tanácsadó Testület augusztus 5-i ülésnapján tárgyalta a bankbudapest.hu webcím bejegyezhetősével kapcsolatosan benyújtott panaszt. A Dataport Hungary Kft. a bankbudapest.hu domaint szerette volna használatba venni, azonban a Budapest Bank nyRt. kifogással élt ez ellen a Védjegytörvény, a Cégtörvény, a Fogyasztóvédelmi törvény és a Versenytörvény rendelkezéseinek megsértése miatt.

Az elmúlt években mindeddig, ha védjegyhez vagy ismert kereskedelmi névhez hasonló azonosítót kívánt bejegyezni valaki és ezt a jog birtokosa kifogásolta a panasz az eddigi esetekben elutasításra került. Az egyik legnagyobb látogatottságú honlapot, a Startlap-ot működtető Sanoma Budapest zRt. több hasonló ügyben is hiába protestált. A startalap.hu és a sonoma.hu domain neveket is másik személy által bejegyezhetőnek minősítette a TT. Az ismert technológiai portál, a HWSW.hu webcímének hasonlóságára miatt kívánta megakadályozni a hvsv.hu domain bejegyzését, sikertelenül.

A Tanácsadó Testület legutóbbi döntése – bár a határozatok nem precedens alapon működnek – egy új irány megjelenésére enged következtetni: a márkanevek és védjegyek védelme előtérbe kerülhet, azonban a bankbudapest.hu domainnel kapcsolatosan meg kell említeni, hogy a döntést az eljáró testület nem kizárólag a hasonlóság ténye alapján hozta meg. A Bank beadványában egyéb jogszabályi hivatkozásokat is megjelölt a domain bejegyzhetősége ellen.

Információink szerint a Budapest Bankhoz tartozó cégcsoport több domain névvel kapcsolatosan is több jogvitát is eredményesen zárt. A cégcsoport tagjaként a Budapest Autófinanszirozási Rt. rendes bírósági eljárás eredményeképp szerezte meg a budapestauto.hu internetes azonosítót.

menu
menu