Sokba kerülhet egy átgondolatlan domain regisztráció

Sokba kerülhet egy átgondolatlan domain regisztráció

Egy jogi útra terelt domain ügye akár több százezer forintba is kerülhet - a vesztes félnek...

A Népszabadság, a Magyar Nemzet vagy a HVG nyomtatott változatának olvasói az elmúlt években többször találkozhattak olyan bírósági határozatok közzétételével, amelyek domain nevekkel összefüggésbe hozható ítéletekhez kapcsolódnak. A HVG legutóbbi száma egy három domain nevet is érintő közzétételt tartalmazott. A Deutshce Telekom AG. védjegyekhez fűződő jogainak megsértésével kapcsolatos jogsértések ellentételezéseként jelent meg a közzététel. Információink szerint a hazai piacon számos meghatározó cég képviseletét ellátó S.B.G.&K. Szabadalmi és Jogi Iroda rendszeresen kéri az általa képviselt ügyekben az eljáró bíróságot elégtételként a hasonló közzétételek megjelentetésének jóváhagyására. Az iroda a hirdetéseket megrendeli a kiadóknál majd ezek költségét a jogerős bírósági végzésre hivatkozva érvényesíti a jogsértő fél irányába. A közzétételek a hirdetések díjazásával megegyező díjakon hozhatók nyilvánosságra. A HVG-től származó információink szerint a legutóbb közölt 1/8-ad lap terjedelmű hirdetés 200-250 000 forintba kerülhetett a jogsértő félnek. Mint más peres ügyekben, a névhasználathoz fűződő jogok megsértésével kapcsolatosan indított eljárárások esetén is a vesztes fél fizeti a perköltséget.

A TT sem garancia

A legtöbb domain delegálást kérő fél – vélhetően a regisztrátora tanácsában – bízva hisz abba, hogy amennyiben az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő Tanácsadó Testület jóváhagyja a domain regisztrációs kérelmét, akkor már további gondja nem származhat. 2005. júliusában a Deutsche Telekom A.G. kifogásolta Csenteri József által benyújtott t-pontok.hu domain delegálási kérelmét. Az ügyet megvizsgáló ISZT TT engedélyezte a webcím kiadását a magánszemély részére. Az ügy ezt követően a bíróságon folytatódott, Csenteri József jogsértését megállapította a Fővárosi Bíróság és a mostani közzétételhez hasonló hirdetés díjának megfizetésére kötelezte a magánszemélyt az eljáró bíróság.

Sokba kerülhet

A két eset rávilágít arra, hogy egy névhasználati jogot sértő domain regisztrációk hosszú távon akár félmillió forintba is kerülhetnek a jogsértő félnek. Ezért tanácsos a jogsértés tényéről tudomást szerezve azonnali hatállyal elállni a domain delegálási kérelemtől.

 

articles/13/1242/1_original.jpg

menu
menu