Politikai domainügy borzolja a kedélyeket

Politikai domainügy borzolja a kedélyeket

A Miniszterelnöki Hivatal igénylést nyújtott be a leszamolas2006.hu címre. Már több összeesküvés-elmélet is született.

A napokban a jobboldali internetezők sokasága adott hangot aggodalmának egy domain regisztráció ürügyén. A közfelháborodás alapja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal január 13-án domain igénylést nyújtott be a leszámolas2006.hu és a annak ékezetes párjára. A cím lefoglalását a csúcsminisztérium által megbízott regisztrátor el is indította, amelyet a bejegyzések alatt álló webcímek hivatalos lajstroma is igazol. A hír kapcsán az ellenzékhez közel álló újságok máris tudni vélik, hogy a cím bejegyzése a hivatalban lévő kormány választásokat követő távozásával van kapcsolatban, azonban a zsurnaliszták most melléfogtak…

Az elővigyázatosság már rutin

Egy-egy domain név kezelője gyakran lefoglalja a webcímével azonos hangzású vagy egyéb módon összetéveszthető címeket azért, hogy a tévesen begépelt cím véletlenül se kerülhessen egy-egy versenytárs vagy kritikus vénával megáldott bíráló kezébe. A politikai internetes fórumok témáját képező leszamolas2006.hu esetében is erről van szó. A Miniszterelnöki Hivatal korábban már kérelmezte az elszamolas2002-2006.hu, az elszamolunk2006.hu, az elszamolunk.hu, az elszamolas2006.hu és az elszamolas.hu címek és azok ékezetes változatainak bejegyzését. A címből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a Minisztéruium a Kormány munkájáról kíván beszámolót közzétenni a lefoglalt címeken és csak elővigyázatosságból foglalja le leszamolas2006.hu domaint.
Egy másik baloldali vezetésű minisztérium is hasonlóan, óvatosságból foglalt le egy címet korábban korábban. Az uniós csatlakozáshoz létrehozott csatlakozunk.hu domain párját, a csalatkozunk.hu-t is lefoglalta a Külügyminisztérium 2002. decemberében.

Domain fiaskók a politikai paletta két oldalán

A teljességhez azonban hozzátartozik, hogy domain nevekkel fiaskóból már mindkét politikai oldalnak kijutott. Az Medgyessy-kormány által életre hívott nagyszabású program címével azonos domaint az europaterv.hu és az europa-terv.hu a Fidesz vezető politikus Rogán Antal szerezte meg és csak hosszas politikai huzavona után adta át az ékezet nélküli címet a Miniszterelnöki Hivatalnak.
A magyar-vizsla.hu domainnel kapcsolatos események pedig a Fidesz Magyar Vizsla megjelentetésében való szerepvállalásáról rántották le a leplet. A vitatott kiadványt az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége adja ki és a jobboldali párt tagadja a szerepvállalását, de az Index.hu hírportál által közzétett cikk szerint a magyar-vizsla.hu címet ugyanaz a cég foglalta le saját részére, mint a később Rogán Antal számára átadott europa-terv.hu-t vagy a később a Fidelitas nevére átíratott hajramagyarok.hu-t.
A napokban kezdődő választási kampány kapcsán várhatóan nem utoljára számoltunk be domain vitákról, visszaélésekről és a mostani félreértésekről…

menu
menu