Polgár Judit a hálón sem kap mattot?

Polgár Judit a hálón sem kap mattot?

Polgár Judit bejegyezteti nevével azonos domain nevét.

A domainigénylések kéthetes várólisáján ritkán tűnnek fel személynevek. Ennek több oka is van, egyrészt a közszereplők és ismert személyek nem tulajdonítnak nagy jelentőséget az Internet által biztosított reklám értékének, másrészt aki ezt felismerte az pedig a személynévvel megegyező domain regisztrációjának nem látja hasznát. Azonban a modern szemléletéről ismert politikusok és művészek némlyike már pénztárcájába nyúlt "domainvásárlás" ürügyén. Legutóbb a sikeres sakkozónő Polgár Judit adta be igénylését a polgarjudit.hu és a polgar-judit.hu nevekre.
Tettünk egy kis körsétát a domainnevek adatbázisában és utánanéztünk, kik azok a "híres" emberek akik már bejegyeztették saját nevüket domainként. Ahol hasznos információval bíró oldal is található, arra a cimre linket is elhelyeztünk.

makoveczimre.hu – építész
torokadam.hu – blues énekes 🙂
szaszendre.hu – festőművész 🙂
balazsfeco.hu – előadó
akos.hu – előadóművész
szajerjozsef.hu – politikus
demszkygabor.hu – politikus
kunczegabor.hu – politikus
melathandrea.hu – magánénekes
ulmannmonika.hu – színművész –
miklosaerika.hu – énekes
norbi.hu – fitness "szakértő"
csiszarjeno.hu – showman
katonaklari.hu – előadóművész
paplajos.hu – kőfaragó
friderikusz.hu – showman 🙂
sterbinszky.hu – Lemezlovas
csok-istvan.hu – Csók István galéria

A szürke ismeretlenségben élő emberek közül is sokan lefoglalják a kereszt- és vezetéknevükből képzett domaint, a foglalkozási ágakat vizsgálva, az topasztalható, hogy az orvos- és ügyvédtársadalom egy része is áldoz erre pénzt. Ezek közül kiemelkedő tartalommal rendelkezik Szabó Tibor ügyvéd, adószakértő oldala, melyre a www.szabotibor.hu címen találtunk rá.
A domainspekulánsok körében népszerűek a személynevek, így nem véletlen, hogy a tv2 népszerű műsorvezető trombitása, Galambos-Lakodalom Lajos is lekésett a lajcsi.hu névről, így meg kell elégednie a lajcsiinfo.hu domainnel. A lajcsi.hu domaint kezelő Comprex-Line Kft. más sztárok neveit is magáénak tudhatja. Többek között a budai.hu, a koncz.hu is a cég kezelése alatt áll. A kakas hangjára allergiás, fegyverbalesetben elhunyt sztár halála után néhány nappal spekulánsok megpróbálták bejegyezni a zambojimmy.hu és a jimmy.hu domaint, azonban a jogokat öröklő rokonok odafigyelésének köszönhetően ez a kísérlet meghiúsult.
A nevek könnyű megjegyezhetőségéből adódik, hogy a magyar keresztnevek többségének bejegyzése már az egy évvel ezelőtti domainregisztrációs szabályváltozás idején megtörtént, azonban néhány ritka és ódivatúnak számító keresztnév még szabad préda maradt, így például a domonkos.hu, a valéria.hu és a margit.hu is várja új gazdáját.
A telefonkönyvhöz hasonlóan a bejegyzett domainnevek listáján is a "Tóth" karakterláncot tartalmazó résznél kell legtovább időznünk, hiszen tothandras.hu, tothattila.hu, tothbenedek.hu, tothluca.hu, tothmate.hu, tothpeter.hu, tothtamas.hu, tothzoltan.hu cimek mindegyike foglalt.

A vezeték- és keresztnevek domainkénti regisztrációjával több ízben foglalkozott a vitás domainügyekben döntési joggal bíró Tanácsadó Testület. A 2000. augusztus 3-án született 9/2000. elvi állásfoglalás értelmében pedig szinte kizárt az orbanviktor.hu vagy a torgyanjozsef.hu domainek spekulatív céllal történő bejegyzése.

menu
menu