Pereskedett, majd megegyezett a Google a kurzor.hu üzemeltetőjével

Pereskedett, majd megegyezett a Google a kurzor.hu üzemeltetőjével

A hazai Internet történetének legjelentősebb vitája nyerhet megoldást hamarosan.

Minden kétséget kizáróan az Internet legértékesebb márkaneve a Google. A Sergey Brin és Larry Page által létrehozott kereső 1995-től működik és a pontos eredményeinek köszönhetően hamar piacvezetővé vált, mára az keresők világpiacának 52%-át uralja a Google és a magyar piacon is stabilan az első helyen áll a lefuttatott keresések számának tekintetében.
A kezdő Internet felhasználók gyakran a google.hu címen keresik az amerikai cég magyar nyelvű szolgáltatását. Ezen felhasználók azonban a google.hu címen a Kurzor névre hallgató főként a web magyar részét feldolozó keresőprogramot találták. A helyzet azért állhatott elő, mert a Google Magyarországon nem rendelkezett érvényes védjeggyel a Google karakterláncra vonatkozóan és ennek "köszönhetően" regisztrációs előjoga sem volt domain névre. A webcím így az elmúlt hat év során többször is szabaddá vált, de mindannyiszor lefoglalták a nevet a vállalkozás elől.

A google.hu története…

A google.hu webcím a domain nevek bejegyzését megegyszerűsítő 2000. márciusi szabályváltozáskor a Lilo 2000 Számítástechnikai Bt. kezelésébe került, majd a cégtől egy hónap elteltével a nagy lendülettel indult Vianovo portál vette át a domain kezelési jogát. A Vianovo 2002. tavaszán lemondott a domainről és ezt követően két magánszemélyhez került a webcím. A domain ekkori tulajdonosai 2 millió forintos eladási árral hirdették meg a domain nevet. 2003-ban egy máig titokban tartott adás-vétel eredményeképp a cím átadása megtörtént a Hírek Média és Internet Technológia Kft. részére. A cég a domain megszerzését követően 2005. májusa-júniusa* a saját márkanéven indított Kurzor nevű internetes kereső oldalára irányította a webcímet begépelő látogatókat. Az internetes fórum-közösségek tagjai és bloggerek kifogásolták a megtévesztő helyzetet, többen tudni vélték, hogy a Google már lépésre szánta el magát a domain név megszerzése ügyében.
A Google a magyar nyelvű keresőjét 2001. augusztusa óta a google.co.hu címen kénytelen üzemeltetetni.

Már a pereskedés első fázisában megszerezte a Google a domaint

Információink szerint a .hu domain nevek nyilvántartását végző Internet Szolgáltatók Tanácsához az egyik hazai domain regisztrátor a múlt pénteken (július 7-én) a google.hu domain névre vonatkozóan a Google Inc. javára tulajdonos váltási (átíratási) kérelmet nyújtott be. Információink szerint a domain név peres úton való megszerzésére indított kísérletet a Google egy hazai ügyvédi iroda közreműködésével. A per első szakaszában az eljáró bíró egy ideiglenes intézkedés keretében eltiltotta a további jogsértéstől a domaint működtető Hírek Média Kft.-t. A hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget ideiglenes intézkedés keretében olyan bírósági döntés meghozatalára, amely "visszafordíthatatalan" folyamatokat eredményezhet**, de a domain név jogerős ítélet megszületéséig történő működését felfüggesztheti egy ilyen határozat. Információink szerint ez történt a google.hu esetében is. Ennek ellenére a domain név átírás alatt áll a Google részére. Információink szerint egy olyan megállapodás áll a háttérben, amelyben a domain név sikeres átadása esetén a Google további követeléssel nem élhet. Ezen megállapodás eredménye lehet a folyamatban lévő domain átírás, illetve ezzel a megállapodással a peres eljárás értelmét veszti…

A kurzort működtető cég nem kíván nyilatkozni

A Hírek média Kft-t megkerestük az üggyel kapcsolatban. A lapunk munkatársával a cég ügyvezetője Trentin Tamás azt közölte, hogy a cikk első változatában foglalt információk nem a teljes igazságot tartalmazták. A jelenlegi cikkben foglaltakat – egy fennálló külső ok miatt nem tudja megerősíteni, azonban cáfolni sem kívánja. A cégvezető ígérete szerint a Hírek média Kft. hamarosan sajtóközleményben reagál a megjelent információkra.

Pár napon belül a Google lesz a Google.hu címen

Ezen cikk megírásának időpontjában a google.hu címen még a Kurzor nevű kereső jelenik meg a cím beírását követően. A vitatott webcímen várhatóan 1-2 napon belül – az módosítás kérés ISZT általi elbírálását követően – a Google magyar nyelvű keresője fog megjelenni.

wwwgoogle.hu

A www után pontokat nem tartalmazó wwwgoogle.hu cím bejegyzését a domain nyilvántartója nem találta megtévesztőnek így a cím 2005 augusztusában bejegyzésre került egy német magánszemély számára. Információink szerint a lübecki domain tulajdonost jogi eljárással és kártérítéssel fenyegette meg az amerikai cég német jogi képviselete, amelynek következtében a domain igénylését a német azonnal visszavonta. A domain név jelenleg a 45+60 napos felmondási szakaszban van.

================================
Hírek média Kft.
================================

A Hírek média Kft. tulajdonosai a magyar cégvezetés és az osztrák COM Partners. A vállalkozás a 2005-ben elért 248 millió forintos nettó árbevételét a Kurzor.hu keresőszolgáltatásnak, a Depo.hu internetes piactérnek, az Egyperces névre hallgató tematikus hírlevél családnak, az e-commerce szolgáltatásainak köszönheti. A cég által üzemeltetett portálok átlagosan napi 180 ezer olvasót fogadnak. A Hírek Kft. 2001-ben elnyerte a Deloitte & Touche "Technology Fast 50" első díját.

Forrás: Hírek média hivatalos honlap

================================
Google Inc.
================================

A Google program alapjait 1995-ben a Stanford Egyetem két végzős diákja, Larry Page és Sergey Brin alkotta meg. Céljuk először nem egy internetes keresőalkalmazás megalkotása volt, mindössze egy olyan listát akartak létrehozni, amely rangsorolja a honlapokat, azok népszerűsége alapján. Részben a véletlennek köszönhető, hogy a program kereső funkcióval is kibővült. A két fiatalember a program neveként használt "BackRup"-ról (hátvakarás) 1996. augusztusában keresztelte át a szolgáltatását "Google"-re. A szó azt a számot jelenti, amely 1 db egyest követően 100 db. 0-t tartalmaz, a névvel az Internet fejlődési ütemét kívánták szimbolizálni. A Google Inc. nevű vállalkozást csak 1998-ban alapították meg, addig egy egyetemi projektként, egyetemi erőforrások igénybevételével folyt az alkalmazás fejlesztése. Az 1995 és 2000 közötti időszakban a vállalkozásba való betársulást számos akkori internetes vezető cégnek felajánlották az alapítók, azonban a lehetőséggel egyetlen cég sem élt, azóta ezen vállalatok többsége – a Google megerősödésének eredményeképp – piaci részesedést veszített és feledésbe merült. A vállalkozásnak az első 3 évben voltak a növekedés ütemével párhuzamosan növekvő, stabil bevételi forrásai, azonban a keresési eredményektől jól elkülönülten, szöveges formában megjelenő fizetett hirdetéseknek köszönhetően mára a legjelentősebb internetes reklámbevétellel rendelkező céggé nőtte ki magát.
A Google az internetes piac szinte minden szegmensében igyekszik megvetni a lábát. Egyes elemzők szerint hamarosan a Microsoft léptékű céggé nőheti ki magát.

Forrás: John Battelle: Keress (HVG kiadó -1996)

========================================7
* forrás: http://webni.innen.hu/WwwGoogleHu

menu
menu