Összeveszett 2 pécsi cég a pénteken

Összeveszett 2 pécsi cég a pénteken

A pentek.hu webcím kezelési jogáért perlekedett két pécsi cég. Az egyik a már meglévő kiadványát akarja publikálni, a másik új információs portált akar működtetni a címen.

A .hu végződésű webcímek bejegyzésével kapcsolatos vitás ügyekben eljáró intézmény, az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testület április 25-i ülésén egyetlen ügy tárgyalását tűzte napirendjére.
A grémium a pentek.hu domain leendő kezelőjéről határozott. A webcímet még 2000. áprilisában foglalta le a pécsi Venerdi Lapkiadó Kft., azonban 2004. októberében úgy határozott, hogy nem tart igényt a jövőben arra. A webcím így a szokásos felmondási procedúrát követően 2005. február 11-én a déli harangszó elhangzásakor bejegyezhetővé vált. Egy másik pécsi cég, a Neriton Telecom Kft. regisztrátora aznap 15:56-kor el is indította a bejegyzési kérelmet. A Trend Com Média Kft., amely szintén pécsi székhellyel rendelkezik szintén benyújtotta regisztrációs igényét a névre, azonban csak 3 nappal később, 2005. február 14-én.
Az utóbbi cég nem akart belenyugodni a néhány napos késésbe, mivel Péntek fantázianéven 60.000 példányban megjelenő heti, ingyenes reklámújságot ad ki Pécsen és környékén. Ebből kifolyólag úgy gondolta, hogy a címre mindenképp jogos igényt formálhat és ezért kérte az ISZT TT állásfogalalását az ügyben. A TT megvizsgálva az esetet megállapította, hogy a lapkiadó cég nem rendelkezik előjogokkal vagy kizárólagos használattal a karakterláncra vonatkozóan, a webcím használata nem megtévesztő ezért a korábban beérkezett igénylő kérelme teljesíthető.
A domaint birtokba vevő Neriton Telecom Kft. egyébként az ékezetes péntek.hu-t is magáénak tudhatja, mivel azzal kapcsolatban is időben lépett.
A cég a TT-hez benyújtott beadványában kifejtette, hogy a címen egy hétvégi ifjúsági rendezvény kalauzt kíván üzemeltetni.

menu
menu