Nincs lehetősége a webcíméről elfelejtkező államtitkárnak

Nincs lehetősége a webcíméről elfelejtkező államtitkárnak

A plakátjain a nevével azonos domain nevet hirdető államtitkár jogi úton sem szerezheti meg a domain nevet a választásokig.

Az Index Képviselő Funky rovata néhány napja számolt be arról a fiaskóról, amely Szabó Vilmos államtitkár választási plakátján megjelent webcímmel kapcsolatos. A politikus plakátján megjelent a szabovilmos.hu webcím, mint informácós forrás. A domain névhez tartozó oldalt felkeresve – a képviselővel szemben – egy kritikus honlapot talál a látogató. Az eset magyarázataként hacker támadást feltételeztek először, azonban gyorsan kiderült, hogy nyomdai hibának köszönhetően került egy olyan cím a plakátra, amely nem a képviselő kezelésében állt. A plakátok első példányait meglátva egy másik Szabó Vilmos foglalta le a SzaboVilmos.hu domain nevet saját részére. A domain nevet pedig valamelyik politikai ellenfél szolgálatába adta. Az oldalon egy kritikus hangvételű üzenet olvasható: „Ön szavazna arra a pártra, amelyik tucatnyi óriásplakáton és húszezer szórólapon hirdet egy honlapot, melynek még a domainjét se volt képes regisztrálni?”

Jogi kiút lenne, de már késő…

A államtitkárnak elvileg kétféle jogi eljárásra van lehetősége. Az egyik az Alternatív Vitarendezési Fórum. Ezen eljárásban az államtitkárnak részletesen ki kell fejtenie, hogy miért illeti őt a domain név, és a domain név jelenlegi használója is kifejtheti saját álláspontját írásban. Ezek alapján a dokumentumok alapján egy vagy három kijelölt döntnök vizsgálja meg a körülményeket. A döntnök(ök) elrendelhetik a domain visszavonását és átruházását a kérlemező számára, azonban el is utasíthatják a beaványt függően attól, hogy jogsértést vagy rosszhiszeműséget meg tudnak-e állapítani. Az eljárás átlagos ideje 1-3 hónap. – tudtuk meg dr. Halász Bálinttól, a domain nevekkel kapcsolatos jogi terület szakértőjétől. „Elképzelhető, hogy a jelenlegi esetben a rosszhiszeműség megállná a helyét, de biztos, hogy a választásokig nem születne érdemi és végrehajtható döntés. De még ha a döntés a képviselő-jelölt számára előnyös is lenne, annak végrehajtása, azaz a domain név átruházása tovább késleltethető, ha a jelenlegi használó bírósági eljárást indít a név megtartása érdekében.”

A képviselő-jelölt számára nyitva álló másik lehetséges út egy rendes bírósági előtti per, amely célja szintén lehet a webcím használati jogának visszvonása, de ebben az esetben sincs esély jogerős döntés megszületésére a választások napjáig. Ugyanakkor egy perben elő lehet terjeszteni ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is. Ha ennek helyt ad a bíróság, a domain név alatt jelenleg nyújtott szolgáltatások, így különösen a weblap megszűntethető addig, amíg a bíróság nem dönt a per érdemében – mondta dr. Halász Bálint. 

Hazai gyakorlat személynevek esetén

A .hu domaintér felügyeletét ellátó szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa a személynévvel megegyező domain nevek esetében kéri a névhasználat igazolását. A névhasználati igazolástól eltekint a Nyilvántartó, amennyiben a személynév és a domain megegyezik, azonban ha pl. valaki saját születendő gyermekének nevével azonos webcímet szeretné lefoglalni nyilatkoznia kell arról. Több esetben is sor került arra, hogy egy elhalálozott személy nevével azonos domain név bejegyzéséhez is hozzájárult az ISZT munkatársa. Szögi Lajos, az Olaszliszkán brutálisan meggyilkolt tanár nevével azonos webcímet az áldozat emlékét őrző közösség tagja kapta meg.

A személynevekkel azonos domain nevekből származó jogviták a kevésbé ellenőrzött domain tartományokban gyakoriak. Számos sztár kényszerült bírósági vagy vitarendezési eljárás keretében visszaszerezni nevével azonos domain nevet. A focista Wayne Rooney a WayneRooney.com-ért, a filmsztár Morgan Freeman, a morganfreeman.com-ért kezdeményezett eljárást. A halott popsztár, Laura Branigan nevével egyező cím, a LauraBranigan.com megszerzéséért az énekes szerzői és előadói jogához fűzőgő jogokat kezelő szervezet indított eljárást.

menu
menu