Multi beadványát utasította el a TT

Multi beadványát utasította el a TT

Az unikum.hu domainért folyó harcban a szeszipari óriás maradt alul.

Unikum nem csak a Zwack-é
A domainabc.hu néhány hete már beszámolt arról a vitáról, amely egy magánszemély és a Zwack Unicum Rt. között alakult ki az unikum.hu webcím bejegyzési jogával kapcsolatban. A webcímre elsőként egy miskolci magánszemély nyújtotta be bejegyzési kérelmét. Ezen szándékról tudomást szerezve a szeszipari óriás jogi képviselője azonnal beadvánnyal élt, amely szerint az unikum.hu webcím a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon hasonlít az általa gyártott és forgalmazott ital, az Unicum nevéhez és az azon megjelenő idegen tartalom károkat okozhat a cégnek. A vitás domainügyekben döntési jogkörrel felhatalmazott szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testület (TT) a felek érveinek megvitatása után egyhangúan úgy határozott, hogy a szóban forgó webcím a kérelmező magánszemély részére történő bejegyzésének nincs akadálya. Az eset „unikuma”, hogy a TT döntései során először emelte ki azt, hogy egy domain értékesítésre történő felajánlása is gazdasági tevékenységnek minősül és ez önmagában is védjegybitorlást valósíthat meg aminek következtében a domain vissza is vonható a jelenlegi kedvezményezettől.

Érme portál lesz a címen
Az unikum.hu domain tulajdonosa a domainabc.hu munkatársának kérdésére elmondta, hogy teljesen indokolatlannak látta, hogy egy közhasználatú szót kisajátítson egy gazdasági társaság, ezért is érezte szükségét annak, hogy az igénye ellen fellépő multival szembeszálljon. Arra vonatkozóan, hogy mit kíván a webcímmel tenni a jövőben félig-meddig kitérő választ kaptunk, azonban annyit sikerült kiderítenünk, hogy a címen várhatóan érme- és régiséggyűjtéssel kapcsolatos non-profit portál indul hamarosan.

A TT nem hódol be a multiknak
A TT nem először utasította el egy-egy nagyvállalat beadványát. Az utóbbi hónapokban sorra buktak el a Deutsche Telekom tulajdonában lévő vállalatcsoport jogászai által fogalmazott beadványok, amelyeket a „t-" –lel kezdődő .hu-s webcímek bejegyzésének elutasítása érdekében nyújtottak be. (t-aruhaz.hu, t-akcio.hu, t-klub.hu)

A Zwack második ügye

A Zwack nem először kíván domain nevekkel kapcsolatosan jogi úton érvényt szerezni véleményének. 2000-ben Erica J. Duna "zwackunikum.com" domaint foglalta le és a címen megjelenő oldalon olyan linket helyezett el, melyről a Jagermeister honlapjára lehetett eljutni. A WIPO akkori vizsgálata megállapította a rosszhiszeműség tényének fennállását, mivel a Jagermeister a Zwack konkurense és a domain birtoklása és használata így sértette a Zwack gazdasági érdekeit, ezért Erica J. Dunának le kellett mondania a névről.

menu
menu