Mogyoród: elsőként türelmi zóna és nemzetközi domainper

Mogyoród: elsőként türelmi zóna és nemzetközi domainper

.

Forma-1 és ideiglenes türelmi zóna. Ki ne tudná, hogy melyik településhez kapcsolódnak ezek a fogalmak? Másfél évtizede hazánk minden pontján és a nagyvilágban is jól tudják, hol is van Mogyoród? Vágó István műveltségi vetélkedőjében sem érne a kérdés többet 25.000 forintnál. 2000. szeptemberében ezt az ismertséget felismerve jegyeztette be a mogyorod.com internetes címet Báthory Attila, egy honlapkeszitessel foglalkozó cég tulajdonosa.
Tavaly áprilistól a mogyorod.hu címet a település önkormányzata kezeli. Báthory 2001. nyarán megkereste a Polgármesteri Hivatalnál a honlapot üzemeltető személyt, Kamarás Viktóriát és felajánlotta az együttműködés lehetőségét. Ajánlata volt, hogy ingyenesen elkészít egy mindkét címről elérhető minőségi információs honlapot, azonban kikötötte azt is, hogy a honlap működtetéséből származó reklámbevételekre igényt tart. A kezdeményezéstől az önkormányzat elzárkózott. Ennek hiányában saját tartlommal töltötte fel a mogyorod.com címet. A készülő tartalomról azonban egyeztetett a Mogyoród "internetes referensével".
Kamarás Viktória azonban a tavalyi év végén megszüntette munkaviszonyát az Önkormányzatnál és saját céget alapított. Hamarosan a mogyorod.info-t bejegyeztette és információs honlapot indított rajta.
A település polgármestere azonban nem jó szemmel nézte, hogy erotikus tartalommal is felvértezett honlap található a település nevével azonos .com címen. A település jogi ügyeit intéző Dr. Viszlói Tamás azonnal megkereste az ISZT-t a .com domain visszaszerzése érdekében. A magyar testület azonban udvarias levelében a jogász doktor tudomására hozta, hogy nincs hatásköre az ügyben eljárni.
A jogásztól megtudtuk, hogy sértőnek találják, hogy az internetezők egy része a település nevét az erotikával azonosítja, ami a mogyorod.com-nak köszönhető. "Az önkormányzat egyelőre csak a település cimerével kapcsolatos rendeletet alkotta meg, a település nevének használatára vonatkozó szabályzás kialakítás alatt áll."- hozta tudomásunkra dr. Viszlói.
Báthory Attila a domainABC munkatársától tudta meg, hogy a település jogi lépésekre szánta el magát. Meglepődött rajta, hiszen a korábbi egyeztetések alapján nem ezt az eredményt várta volna.
"Az oldalon többségében közszolgálati információkat helyeztünk el. Egyetlen mellbimbó sem található honlapunkon, mi csak linkeket raktunk a honlapra. Ezeket a kapcsolódási pontokat is csak regisztráció után lehet elérni."
Arra a kérdésre hogy kértek-e engedélyt az önkormányzattól a cimer és a településnév használatára vonatkozóan Báthory nemmel válaszolt, azonban közlte, hogy ha ez bárkinek az érdekeit sérti leveszik a címert a honlapról. Megtudtuk, hogy hamarosan új és korszerű tartalommal cserélik le a mostani oldalt. A Hungaroring vezetésével tartalomszolgáltatásra vonatkozóan elvi megállapodást is kötöttek már.
A cégvezető magabiztosan nyilatkozta, hogy már több ügyük is szerepelt az ISZT asztalán, azonban eddig minden esetben számukra kedvező döntés született. Véleménye szerint a mogyorod.com és .info címek – hasonló információtartalmuk miatt hasonló elbírálás alá kell, hogy essenek az önkormányzatnál, azaz, ha az egyik név ügyében pereskednek, a másikkal kapcsolatban is kezdeményezni kell az eljárást, avagy ha a név használatára engedélyt adnak a másiknak is biztosítani kell a lehetőséget.
A pereskedés csak az ENSZ választottbíróságánál folytatható, ahol az eljárási díj legalább 1500$. A perlekedés helyett ezt a pénzt a település költhetné egy korszerűbb, igényesebb többnyelvű internetes kikötő elkészítésére is.

menu
menu