Magyar vállalkozás az Aldi célkeresztjében

Magyar vállalkozás az Aldi célkeresztjében

A hazánkba betelepülő Aldi egy kisvállalkozástól kívánja domain nevét megvonni.

Pár hónapja vált nyilvánossá, hogy Európa egyik legnagyobb élelmiszer kiskereskedelmi áruházláncát üzemeltető Aldi cégcsoport hazánkban is megveti lábát.
Az index.hu cikkéből kiderül, hogy várhatóan 28 új üzlettel tör be a magyar piacra a cégcsoport. Az Aldi a piacra lépésének egyik fontos eszközeként óriásplakátokkal árasztotta el az országot. A hirdetési felületen egy aldis bevásárló szatyor található, amelyen a cég logoján kívül az www.aldi-hungary.hu webcím szerepel. A cégcsoport marketing terveivel vélhetően össze nem egyeztető volt, hogy az aldi.hu domain néven nem nyithatja meg a hivatalos honlapot.
Az www.aldi.hu cim a mai napig egy ingatlan üzletágban érdekelt magyar vállalkozás , az Aldi Magyarország Kft. honlapjára mutatott. Információink szerint az élelmiszer kereskedelmi Aldi azonban egy hosszabb ideje folyó vita egy lépéseként kérte a Fővárosi Bíróságtól a domain név használatának felfüggesztését, amely intézkedést foganatosított is az eljáró bíró. Ennek köszönhetően az aldi.hu domain név működését a .hu domaintér nyilvántartója, az Internet Szolgáltatók Tanácsa felfüggesztette.

Nehéz helyzetben a kisvállalkozás 

A magyar vállalkozás az intézkedés hatására egyik napról a másikra nehéz helyzetbe került és gazdasági hátrányt szenvedett azzal, hogy az eddig bejáratott honlapja nem elérhető illetve az @aldi.hu végű email címére az üzleti levelezése nem érkezik meg. A domainjétől megfosztott vállalkozás ügyvezetőjét megkerestük, azonban az ügyben nem kívánt az értesülésre válaszolni. A nyilvánosan elérhető céginformációs adatbázisból kiderül, hogy a domain nevet eddig kezelő Aldi Magyarország Kft. 1999. óta bejegyzett cégként, szabályosan üzemel Aldi Magyarország Kft. néven. Az aldi.hu domain nevet a magyar tulajdonú cég 2000. áprilisában regisztráltatta.

Az ügy folytatódik

A felek megállapodásának hiányában az aldi.hu domain név várhatóan peres eljárás végén fog újra működni, azonban, hogy melyik fél marketing eszköze lesz, azt egyelőre nem lehet tudni.

Erélyes hozzáállás világszerte

A német cégcsoport nem kizárólag Magyarországon lép fel erélyesen a nevéhez illetve védjegyeihez hasonló domain nevekkel kapcsolatban. Legutóbb 2007. októberében hozott döntést az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet a aldi-sued.org webcím ügyében. Akkor a Bahamákon bejegyzett társaságtól megszerezték az internetes azonosító kezelési jogát.

Más multik helyzete sem fényes

A Magyarországra az utóbbi években betelepülő vagy a piacra belépni szándékozó más nagy cégek domain nevei is foglaltak már. A decatlon.hu egy magánszemély kezében van. Az oldalon egy informatikai eszközöket ismertető portál beharangozója található. Információink szerint huzamosabb ideje szeretné a domain nevet megszerezni a sportszer kereskedelemben érdekelt cég, mert jelenleg a http://www.decathlon.co.hu/ címen érhető el a hivatalos magyar honlap és sokat egyszerűsödne a helyzet ha a www.decathlon.hu lehetne a cég internetes azonosítója.
Egy másik nagy európai áruházlánc, a Carrefour sincs túl reménykeltő helyeztben, mert a www.carrefour.hu domain is egy magánszemély kezelésében áll. Utóbbi domain névhez nem kapcsolódik tartalom. A cégek nehéz helyzetben vannak annak ellenére, hogy érvényes védjeggyel rendelkeznek az adott karakterláncra vonatkozóan, mert a hatályos jogszabályok szerint védjegy bitorlást csak gazdasági jellegű felhasználás esetén történik meg. Általában az ilyen domain neveket használó magánszemélyek a Védjegy Törvény ezen kiskapujának kijátszásával tudják neveiket megtartani.

Az aldi-sued.org domainnel kapcsolatos WIPO döntés 

 

 

menu
menu