Magyar kiscéget szorongat a holland multi

Magyar kiscéget szorongat a holland multi

A holland Grundig Multimedia B.V. a grundx.hu webcím használatának megtiltását kívánja elérni. Az ügy bírósági szakaszban van.

A védjegyekkel összefüggésbe hozható domain viták meglehetősen gyakoriak. Legutóbb a holland Grundig Multimedia B.V. vetett szemet egy kis magyar családi vállalkozás honlapjának címére. Az amszterdami multi a grundx.hu domain használatát kívánja megakadályozni és ennek érdekében minden lehetséges jogi utat végig is jár.
A grundx.hu kezelője 2002 őszén foglalta le a webcímet és hozzávetőlegesen két éve forgalmaz az oldalon csomagolásában sérült elektronikai termékeket.
A honlapot működtető vállalkozás egyik tagja elmondta munkatársunknak, hogy a család tulajdonában lévő Grund-X Ingatlanforgalmazási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – mint nevében is benne van – főként ingatlanok kereskedelmére jött létre 2000. augusztusában. A cégalapításkor nem az ismert márkanévvel való asszociációt keresték, hanem a grund (föld) szóból képzett szójátékkal próbáltak élni. A Kft. üzleti körökben való ismertsége miatt indították a GrundX fantázianéven a használtcikk üzletüket, melynek tevékenységi köre egy véletlenül érkező üzleti lehetőségnek köszönhetően szépséghibás és csomagolásában sérült elektronikai termékek irányába mozdult el. Az üzletet azonban nem a Kft., hanem a Kft. egyik tulajdonosa, mint egyéni vállakozó „viszi”. A lapunk számára nyilatkozó Tátrai Roland külön kiemelte, hogy emblémájuk nem összetéveszthető az Grundig által jegyzett védjegyekkel.
A holland céget képviselő iroda bírósági beadványát egyrészt arra építette, hogy a magyar cég Grundig termékeket is forgalmaz és ennek következtében kihasználja a nagy múltú cég márkanevét. A magyar vállalkozás fennállása óta csak néhány Grundig terméket forgalmazott…
Információink szerint a Grundig hazai jogi képviselője, az ügy lezárásáig és a további védjegybitorlás megakadályozása érdekében kérte a domain név felfüggesztésének elrendelését az ügyben eljáró Fővárosi Bíróságtól, amelyet a kijelölt bíró jóvá is hagyott. Ismereteink szerint a domain név használata a .hu domain tartomány felügyeletét ellátó Internet Szolgáltató Tanácsa által a tegnapi napon felfüggesztésre is került és ennek eredményeképp ma már nem is volt elérhető a kis üzlet honlapja az adott címen.
A fellendülőben lévő vállalkozás azonban nem hátrál meg, olyan új webcímen folytatja működését, amely használatának jogosságát nem kell bíróságon igazolniuk. Ehhez már hetekkel ezelőtt lefoglalták az elektrooutlet.hu és electrooutlet.hu domaineket.

Gyakran a pénz az akadály

A jogi eljárások jelentős összegeket emésztenek fel. Például a vitás .hu domainek ügyében eljáró ISZT Tanácsadó Testület eljárási díja domainenként 50000 Ft. Ezt a költséget annak kell vállalni, aki az ügyben alul marad. A regisztrátorok többsége azonban a díjat – letétként – előre kéri el az ügyfeleitől. A domaint igyénylők többsége az összeg nagyságától megijedve inkább eláll igényétől, minthogy elveszítse a jelentős összeget. A T-Mobil is ezt használta ki a tél folyamán, amikor minden "t-" karakterlánccal kezdődő domain bejegyzési kérelme esetén kérte a TT vizsgálatát. A perbe fogott felek 80%-a nem kívánta kérelmét megvédeni és inkább lemondott a névfoglalási szándékáról. A kesztyűt húzó 20% azonban kivétel nélkül kedvező döntéssel hagyta el a csatateret és visszakapta foglalóját.
A rendes bírósági eljárás is – egy domain név költségeihez képest – hatalmas összegbe kerülhet és – rossz esetben – a vesztes fél fizetheti a teljes perköltséget és a nyertes fél jogi képviseletének díját is. Az ügyvédek nagy részének nem érdeke a peren kívüli megállapodás sem, minél tovább tudja húzni az ügyet annál nagyobb profitot tehet zsebre…
A GrundX.hu oldalt működtető vállakozás például felszólítást sem kapott a jogsértő magatartás megszüntetésére a holland multit képviselő ügyvédtől, az iroda azonnal bíróságra adta az ügyet… A kis vállalkozás vélhetően nem tudja majd finanszírozni egy több szintű jogi eljárás költségeit, azonban a név felfüggesztése is további nehézségek irányába sodorhatja a céget. Információink szerint az ISZT-nél a domain tulajdonosa – formai hibákra hivatkozva – kérte a felfüggesztés visszavonását…

menu
menu