Lezárult egy korszak

Lezárult egy korszak

Május 1-től regisztrátorváltás csak írásbeli szerződéssel

Az egyes domain név tartományokat – mint a .hu, a .com, a .sk vagy a .de – önálló, egymástól független szervezetek kezelik. A névterekben a domain nevek kiosztását végző szervezeteket a kaliforniai székhelyű Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN) jelölte ki. Magyarországon az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület végzi a .hu névtérben a webcímek kiosztását és felügyeletét. A szervezettel a regisztrátorokon keresztül vehetik fel az ügyfelek a kapcsolatot és kérhetik regisztrációik ügyintézését. A névterek „őreiként” funkcionáló szervezetek egymástól független szabályzatot alkothatnak a domain nevek kiosztására, kezelésére, adás-vételére. A hazai szabályozásban május 1-jén egy változás lépett életbe. Az eddigiekben, ha egy domain kezelője szerette volna egyik regisztrátortól átkérni a nevét egy másikhoz, akkor ezt elektronikus úton is megtehette. A folyamat úgy történt, hogy az új regisztrátor kérte a domain nyilvántartási rendszerben a domain átkérését, erről az ügyfél értesült egy e-mailben és ha ezt jóváhagyta az e-mailre történő válaszolással, akkor domain neve átkerült a másik regisztrátorhoz. A portálunkhoz eljutott információk szerint több visszaélés történt az elmúlt években a fenti gyakorlat miatt. A névteret felügyelő egyesület közgyűlése úgy határozott, hogy az elektronikus regisztrátor váltást megszűnteti és a jövőben csak akkor adhatják-vehetik a domaineket a regisztrátorok egymás között, ha az ügyféllel az új regisztrátor is szerződést köt és ezt bemutatja a Nyilvántartást végző szervezet részére.

A domain nevekkel foglalkozó szakemberek és az internetező közösség meglehetősen megosztott az új intézkedéssel kapcsolatosan. Az egyik csoport a .hu domaintér túladminisztráltságára hivatkozva nem támogatja a döntést, a másik csoport üdvözli a változtatást, mert ezzel megakadályozhatóak a jogosulatlan domain transzferálások.
Az intézkedést kifogásolók úgy gondolják, hogy a nyilvántartást végző munkaszervezet számára ezzel a változtatással óriási teher fog hárulni ezzel némileg lassulhat a regisztrációs folyamat, amely így is a leghosszabbak közé tartozik a világon.
A döntést támogatók azzal is érvelnek, hogy így biztosan lesz írásbeli szerződés a domain fenntartására vonatkozóan, ami elengedhetetlen az ügyfelek védelme érdekében. Az elektronikus ügyintézéssel megtörténhetett az egy regisztrátor cég csődbe menetele vagy megszűnése után, hogy a domain elektronikus úton került át egy másik regisztrátorhoz, amely írásbeli szerődést már nem kötött a domain igénylőjével.

A változás szükségességét és a két érdekcsoport érveit a gyakorlat fogja igazolni.

menu
menu